|
Регистрација | Пријави се!ЛаповоОпштина Лапово се налази у централном делу Републике Србије, у северозападном делу шумадијског округа коме административно припада.

Укупна дужина границе општине Лапово износи око 40 км, а сама општина окружена је са јужне стране општином Баточина, са источне општином Свилајнац, са северне општином Велика Плана, док се са западне стране граничи са општином Рача.

Археолошки налази на територији лаповског атара указују на постојање насеобина од најстаријих времена до српског средњовековног доба.

У повељи књегиње Милице 1395. године помиње се добро Војводе Михајла у Хлаповој Пољани (Лапово), а 1398. године Кнез Стефан Лазаревић наводи да му је верни Војвода Михајло „господар Хлапове Пољане“ највише помогао да угуши побуну која је подигнута противу кнеза. Наведни подаци указују да је Лапово несумњиво насеље средњовековног порекла.

Према неким изворима, Лапово се први пут помиње 1476. године као село под именом Жабари или Жабарци у најстаријем сачуваном турском катастарском попису смедеревског санџака. Дато село било је смештено на делу Цариградског друма између села Баточина и Марковац тј. на данашњој територији општине Лапово и то у његовом Доњем крају.

Лапово се први пут помиње под именом Липова 1516. године у торским списима као село насељено сточарима.

Средином 18. века Лапово је унето у карту Хоминових наследника под именом Лупова, а 1788. године и у Шумекову карту под правим именом Лапово.

Лапово се по ослобођењу од Турака врло брзо почело развијати. По жељи и молби становништва, Лапово је 17. марта 1896. године, као тада по житељству и броју пореских глава највеће село у целој краљевини и „лепа трговачка тачка“, Указом краља Александра Обреновића проглашено за варошицу.

У знак сећања на овај догађај, општина Лапово 17. март обележава као Дан општине.

Лапово је и великој административној реорганизацији и рационализацији управе 1960. године изгубило статус општине и постало месна заједница у оквиру општине Баточина, да би на седници Скупштине 18. децембра 1991. године варошица поново добила статус општине.Насељена места:

Лапово (село)

Коментари

Бићемо Вам захвални ако поделите информације, занимљивости, приче и легенде које се односе на ово место.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.За додавање коментара и фотографија неопходно је да будете регистровани.
Уколико сте већ регистровани пријавите се.

© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming