|
Регистрација | Пријави се!Поганово (Димитровград)Манастир Св. Јована Богослова (Погановски манастир)

Манастир Св. Јована Богослова, у народу познатији као Погановски манастир, смештен је у прелепој долини реке Јерме, код села Поганово, између Одоровачког и Влашког ждрела. Због изузетне лепоте већ вековима је предмет интересовања не само верника, већ и многих љубитеља културно-историјских споменика, љубитеља природе и излетника са наших простора и шире. Удаљен је десетак километара од ауто-пута Ниш – Софија, уз долину реке Јерме, путем који је пре четрдесетак година заменио трасу некадашње ускотрачне железнице.

Изграђен је крајем XIV, а осликан крајем XV века. Захваљујући свом неприступачном положају (све до 1927. године кланци Јерме су били потпуно непролазни) остао је кроз векове релативно неоштећен од руку разних освајача.

Унутрашњост цркве је осликана 1499. године са богатим тематским програмом (Велики празници, Учења светих отаца, призори из Богородичиног живота, Христово страдање, ликови српских светитеља, балканских анахорета, апостола и др.). Сликарство Поганова сматра се врхунцем у стваралаштву касторијанских зографа друге половине XV века. У светским круговима византолога и познавалаца уметности Погановски манастир се је прославио и преко икона. Из Поганова је позната двострана икона са Чудом у Латомском манастиру и ликовима Богородице и св. Јована Богослова, из друге половине XIV века (сада у Софији) и икона са попрсјем мртвог Исуса Христа с краја XV века (Београд).

Манастир Свети Јован Богослов је под заштитом државе од 1949. године, а налази се и на листи светске културне баштине од 1979. године, као културно добро од посебног значаја.


Додај фотографију

Коментари

Бићемо Вам захвални ако поделите информације, занимљивости, приче и легенде које се односе на ово место.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.За додавање коментара и фотографија неопходно је да будете регистровани.
Уколико сте већ регистровани пријавите се.

© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming