|
Регистрација | Пријави се!Темска (Пирот)Манастир Свети Ђорђе (Темска)

Манастир Свети Ђорђе познат и као манастир Темска, налази се на петнаест километара од Пирота. Име је добио по старом граду Темцу, који се налазио недалеко од манастира.

Црква манастира је посвећена Светом великомученику Георгију, подигли су је браћа Дејановићи, сестрићи цара Душана. Дејановићи су садашњу цркву подигли у 14. веку на темељима првобитног храма из 11. века, чији ктитор није познат.

Први живопис урађен је 1576. године када је осликан наос, и главне композиције су из циклуса Великих празника и Христовог страдања. Други живопис, потиче из 1654. године, када је дозидана и осликана једноставна, правоугаона припрата, што је омогућио игуман Симеон. У припрати се истиче житије Св. Ђорђа. Ради заштите фасадног украса, пред припратом је озидан трем. Сматра се да су цркву живописали српски зографи, који су осликавали још неке храмове моравског стила.

У окриљу манастира налазе се четири конака. Два конака су подигнута у 16. веку док је манастир још био мушки. Оба конака и цркву је 1699. године обновио игуман Партеније, саградио је и чесму, која и даље постоји. После Октобарске револуције, 1928. године у манастир је дошло четрдесетак рускиња, и манастир је од тада, па све до данас женски. По доласку, рускиње су подигле трећи конак. Четврти конак је подигнут 2000. године, за време владике Иринеја, и мати Ефросиније.

Манастир Темска је под заштитом државе од 1948. године, а од недавно и под заштитом Унеска.

У манастиру Свети Ђорђе се годинама праве мелеми за лечење псоријазе, екцема, опадања косе, шуљева и други. Припремају се по традиционалним рецептурама које су манастиру оставиле руске монахиње. До сада се лечење манастирским мелемима показало веома успешним, за шта је наравно најбитније веровати.

Додај фотографију

Коментари

Бићемо Вам захвални ако поделите информације, занимљивости, приче и легенде које се односе на ово место.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.За додавање коментара и фотографија неопходно је да будете регистровани.
Уколико сте већ регистровани пријавите се.

© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming