|
Регистрација | Пријави се!ВујанВујан је ниска планина, највиши врх је Велики Вујан 856 метара надморске висине, око 5 километара јужно од Горњег Милановца.

Назив ове планине, према легенди, настао је по ветровима који фијучу долинама, а народ у селима каже вијуче и без ветрова. Планина је богата шумом. Врх је означен великом пирамидом.

Простире се између река Деспотовице код Брђанске клисуре и као венац на југоисток до реке Бање. Његове стране стрмо се спуштају, нарочито на северозапад. На венцу је неколико врхова. Источна страна венца везана је преко виса Јасике за планину Јжевац на истоку, а на југу за Буковик. Геолошки састав чине: серпентинт, доломит, кречњак, пешчара, конгломерат и глиница.

Манастир Вујан, налази се са јужне стране ове планине, по којој је и добио име. У средњем веку звао се Обровин. У манастиру је и дрвени крст кога је својом руком издељао Гојко Стојчевић (Патријарх српски Павле), док је био искушеник у овом манастиру од 1944 до 1946.г. Манастир је под заштитом државе, као споменик од изузетне културне вредности.Коментари

Бићемо Вам захвални ако поделите информације, занимљивости, приче и легенде које се односе на ово место.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.За додавање коментара и фотографија неопходно је да будете регистровани.
Уколико сте већ регистровани пријавите се.

Категорије© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming