|
Регистрација | Пријави се!


Братислав МИЛЕТИЋ
(Пуковник Војске Југославије, директор ВУ Карађорђево, аутор књиге грчке митологије, публициста, узгајивач голубова, шаховски судија )

Братислав Милетић (р.24.05.1949.с.Кулина, о.Алексинац - у.23.02.2018. Београд) је после завршене Војно економске академије 1971., као потпоручник започео службовање у гарнизону Постојна, Словенија.
Будући марљив, темељан и посвећен послу брзо је напредовао од командира вода у интедантској чети, преко начелика интедантске службе, до команданта позадинског батаљона , 14ппд у Постојни. У овом времену службовао је и у гарнизонима Пивка и Ајдовшчина.
Као командант једног од најбоље оцењених позадинских батаљона у целокупној тадашњој ЈНА, 1988.године заувек напушта Словенију, тада још увек у саставу СФРЈ и одлази на даље школовање у Командно штабну академију у Београд.
После завршетка КША започиње рад у Генералштабу, где има разне дужности, од референта интедантске управе, Начелника одсека за резерве хране,водоснабдевање и енергенте, Начелника одсека за школство, Начелника одсека за снабдевање храном.
У току злочиначко-фашистичко-бандитско-терористичке агресије НАТО дивљачко-варварских хорди на СРЈ 1999.године, нарочито се истиче у одбрани отаџбине и бива одликован Орденом за заслуге у областима одбране и безбедности првог степена. Орден је лично потписао тадашњи председник СРЈ Слободан Милошевић.
Увек жељан нових изазова 2001. прихвата се позиције директора Војне установе Карађорђево, где постиже одличне резултате, како у управљању великим пољопривредним газдинством, тако и у вођењу надалеко чувене ергеле коња. Поред свима познатих тркачких коња, значајне резултате постижу и коњи препонаши.
Мештанима Карађорђева и суседних села остала је у живом сећању прва посета војсци једног од члана породице Карађорђевић - принцезе Јелисавете Карађорђевић. Овај потез позивања некога из краљевске породице у име војске, је и за оно време био авангардан.
Принцеза Јелисавета је више пута радо долазила у посету, месту које носи назив њеног претка и увек је била радо виђен гост.
На лични захтев Братислав Милетић је постао пензионер у чину пуковника 2002.године.
У новим околностима Братислав Милетић је добио простор да искаже сву своју стваралачку црту. Дугих десет година, даноноћно је био посвећен изучавању грчке митологије и написао је књигу из ове области, где је обрадио преко 1500 божанстава и обичних људи, које је успео да увееже у породично стабло . На жалост, књига још увек није отишла у штампу, што је оставио у аманет својим потомцима.
Читао је много и извлачио је мисли из књига, тако је настало и дело Искрице, које је започела његова супруга Љиљана Милетић (10.11.1950.-24.03.2001.), али га је он значајно допунио и дао му коначан облик.
У слободном времену Братислав Милетић је био страствени голубар, а његови голубови су освајали велики број шампионских признања на сајмовима у Суботици, Сомбору, Новом Саду, Београду, Чачку, Крагујевцу, Нишу, Белој Паланци итд.


Коментари

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.

© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming