|
Registracija | Prijavi se!Bratislav MILETIĆ
(Pukovnik Vojske Jugoslavije, direktor VU Karađorđevo, autor knjige grčke mitologije, publicista, uzgajivač golubova, šahovski sudija )

Bratislav Miletić (r.24.05.1949.s.Kulina, o.Aleksinac - u.23.02.2018. Beograd) je posle završene Vojno ekonomske akademije 1971., kao potporučnik započeo službovanje u garnizonu Postojna, Slovenija.
Budući marljiv, temeljan i posvećen poslu brzo je napredovao od komandira voda u intedantskoj četi, preko načelika intedantske službe, do komandanta pozadinskog bataljona , 14ppd u Postojni. U ovom vremenu službovao je i u garnizonima Pivka i Ajdovščina.
Kao komandant jednog od najbolje ocenjenih pozadinskih bataljona u celokupnoj tadašnjoj JNA, 1988.godine zauvek napušta Sloveniju, tada još uvek u sastavu SFRJ i odlazi na dalje školovanje u Komandno štabnu akademiju u Beograd.
Posle završetka KŠA započinje rad u Generalštabu, gde ima razne dužnosti, od referenta intedantske uprave, Načelnika odseka za rezerve hrane,vodosnabdevanje i energente, Načelnika odseka za školstvo, Načelnika odseka za snabdevanje hranom.
U toku zločinačko-fašističko-banditsko-terorističke agresije NATO divljačko-varvarskih hordi na SRJ 1999.godine, naročito se ističe u odbrani otadžbine i biva odlikovan Ordenom za zasluge u oblastima odbrane i bezbednosti prvog stepena. Orden je lično potpisao tadašnji predsednik SRJ Slobodan Milošević.
Uvek željan novih izazova 2001. prihvata se pozicije direktora Vojne ustanove Karađorđevo, gde postiže odlične rezultate, kako u upravljanju velikim poljoprivrednim gazdinstvom, tako i u vođenju nadaleko čuvene ergele konja. Pored svima poznatih trkačkih konja, značajne rezultate postižu i konji preponaši.
Meštanima Karađorđeva i susednih sela ostala je u živom sećanju prva poseta vojsci jednog od člana porodice Karađorđević - princeze Jelisavete Karađorđević. Ovaj potez pozivanja nekoga iz kraljevske porodice u ime vojske, je i za ono vreme bio avangardan.
Princeza Jelisaveta je više puta rado dolazila u posetu, mestu koje nosi naziv njenog pretka i uvek je bila rado viđen gost.
Na lični zahtev Bratislav Miletić je postao penzioner u činu pukovnika 2002.godine.
U novim okolnostima Bratislav Miletić je dobio prostor da iskaže svu svoju stvaralačku crtu. Dugih deset godina, danonoćno je bio posvećen izučavanju grčke mitologije i napisao je knjigu iz ove oblasti, gde je obradio preko 1500 božanstava i običnih ljudi, koje je uspeo da uveeže u porodično stablo . Na žalost, knjiga još uvek nije otišla u štampu, što je ostavio u amanet svojim potomcima.
Čitao je mnogo i izvlačio je misli iz knjiga, tako je nastalo i delo Iskrice, koje je započela njegova supruga Ljiljana Miletić (10.11.1950.-24.03.2001.), ali ga je on značajno dopunio i dao mu konačan oblik.
U slobodnom vremenu Bratislav Miletić je bio strastveni golubar, a njegovi golubovi su osvajali veliki broj šampionskih priznanja na sajmovima u Subotici, Somboru, Novom Sadu, Beogradu, Čačku, Kragujevcu, Nišu, Beloj Palanci itd.


Komentari

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.

© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming