|
Registracija | Prijavi se!


Novak GREBOSTREK
(Veliki vojvoda srpske srednjovekovne vojske)

Novak Grebostrek je bio Veliki vojvoda srpske srednjovekovne vojske za vreme kralja Milutina. Komandovao je odredom od 2000 srpskih konjanika, koji je kralj Milutin uputio 1313. godine Vizantiji, kao pomoć u borbi protiv Turaka. Ovaj odred doprineo je da se Turci proteraju iz Galipolja, a zatim je uspešno ratovao u Maloj Azji.
Srpske pobede na Galipolju i Maloj Aziji razlog su zašto je vojvoda Novak Grebostrek jedina ličnost koja se imenom pominje u srednjovekovnim Životima kraljeva i arhiepiskopa srpskih, a da nije član vladarske porodice Nemanjića, ni arhijerej.
Verovatno je jedini Srbin koji je doživeo da mu 1313. romejski car Andronik II Paleolog organizuje trijumf u Konstantinopolju. Ovakvu počast dobijale su samo vojskovođe Rima u vreme njegove stare slave. Srpski vojvoda dočekan je kao oslobodilac starih maloazijskih gradova Nikeje, Nikomedije i Bruse.


Link
Video

Komentari

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.

© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming