|
Registracija | Prijavi se!Božidar Boki MILOŠEVIĆ
(Klarinetista)

Rođen je u Prokuplju u kući oca zemljoradnika Krste (1892. – 1968.) i majke domaćice Vidosave (1896. – 1971.). Umro je 15. 04. 2018. godine u Beogradu. Po završetku osnovne škole, 1947. godine, počinje samouk da svira klarinet. Dolazi u Beograd 1950. gde na Filološkom fakultetu upisuje studije engleskog jezika i ujedno radi u Narodnom orkestru Radio-televizije Beograd, koji je vodio čuveni Vlastimir Pavlović – Carevac. Od te godine počinje njegova uspešna muzička karijera. Iste 1950. godine u Muzičkoj školi Josip Slavenski u Beogradu, kod profesora Franje Partlića, polože I razred pripremne i automatski upisuje II razred. Biva član seksteta Duška Radetića, od njegovog osnivanja 1951. godine u Radio-Beogradu.

Muzički urednik Radio-Beograda, Đordje Karaklajić, 1951. osniva Veliki narodni okestar RTB (i biva njegov prvi dirigent) koji je na seriozni način obrađivao jugoslovenske narodne melodije. Orkestrom su dirigovali i Dušan Skovran, rektor Muzičke akademije u Beogradu, i Đura Jakšić, direktor Muzičke škole Josip Slavenski u Beogradu. Božidar Milošević i u tom orkestru redovno svira.

Božidar Milošević је 30 godina redovno svirao predsedniku Titu i Jovanki Broz, kao i državnicima celog sveta koji su dolazili kod predsednika u zvaničnu posetu. Svirao im je na: Brionima, Belom dvoru, Saveznom izvršnom veću, Bledu, Karađorđevu, Starom dvoru...

Od 1952. do1956. nastavlja muzičko školovanje u Srednjoj muzičkoj školi Josip Slavenski u klasi prof. Franje Partlića. U periodu od 1955. – 1958. svira i u Gudačkom orkestru RTB pod upravom Ilije Genića - Baćka.

Posle smrti Carevca, 1956. godine, violinista Rade Jašarević postaje novi šef Narodnog orkestra Radio-televizije Beograd. Božidar Boki Milošević i dalje svira u tom orkestru kao solista na klarinetu.

Od 1956. – 1960. studira na Muzičkoj akademiji u Beogradu sa prvom generacijom klarinetista (Ernest Ačkun, Mihailo Živanović, Milenko Stefanović i Božidar Milošević) u klasi renomiranog profesora Bruno Bruna. Potom, u klasi prof. Bruno Bruna, upisuje magistarske studije, od 1960. – 1963. Od 1960. – 1966. bavi se pedagoškim radom, radi kao profesor klarineta u Muzičkoj školi Josip Slavenski, koja je bila pri Muzičkoj akademiji u Beogradu. Od 1966. godine prelazi u Beogradsku filharmoniju gde biva njen član i solista.

Posle pogibije violiniste Radeta Jašarevića, Božidar Milošević 1976. godine postaje šef već čuvenog Narodnog orkestra Radio-televizije Beograd i tu radi sve do penzionisanja, 1980. godine. Bio je 30 godina instrumentalni solista ovog orkestra.

Turneje i koncerti

Kao solista, izvođač, imao je turneje i koncerte po celom svetu. Pedesetih godina po Izraelu, u Londonu, Beču, Berlinu, po Americi, Kolumbiji, Gvatemali, Kanadi, Meksiku i ... Turnejom po Sovjetskom Savezu 1971. godine obilazi više od pola Sovjetskog Saveza. Tu komponuje svoju prvu kompoziciju Vlaška oluja.

Snimci, ploče, CD-ovi i kritike

Sa sekstetom Duška Radetića, Narodnim orkestrom Radio-televizije Beograd, Velikim narodnim okestrom RTB i drugim, snimio je mnoge trajne i vredne snimke jugoslovenske narodne baštine.

Kao instrumentalni solista, snimio je bezbroj emisija u radio i televizijskim programima mnogih evropskih zemalja, kao i u Njujorškoj NBC televiziji. Kod nas su, pored redovnih nastupa, ostala zapamćena njegova dva specijalna TV šou-programa u kojima se predstavio kao kompletan muzičar izvodeći na zavidnom nivou klasičnu, jazz, evergreen i narodnu muziku.

Snimio je mnogo ploča i CD-ova, uglavnom za Muzičku kuću PGP RTB.

I domaći i strani muzički kritičari davali su vrlo visoke ocene i mišljenja o Miloševićevom muziciranju.

Značaj i doprinos

Svojim iskrenim znalačkim radom, raskošnim talentom, originalnošću ideja i prepoznatljivim-originalnim stilom sviranja na klarinetu, Božidar Milošević je dugogodišnji aktivni učesnik u razvoju narodne muzike i postavljanju njenih standarda, kriterijuma i njenog vrednovanja. On je deo srpske i jugoslovenske narodne muzike i folklora, čiju je muzičku tradiciju širio na svih pet kontinenata, pazeći da očuva njenu izvornost i autentičnost.

On je uzor i merilo vrednosti mnogim mladim generacijama klarinetista. Uvodi seriozni-školovani način sviranja klarineta u narodnu muziku, ne odustajući ni od jednog elementa akademskog nivoa sviranja klarineta i njegovom pristupu.

Ovaj brilijantni, vrsni i kompletni izvođač velikog opusa, načinio je mnoštvo vrednih trajnih snimaka svih muzičkih žanrova (od Mocartovog Divertimenta i A-Dur koncerta za klarinet i orkestar, do Džez koncerta Arti Šoa, pa preko melodija koje večito žive, do raspevanog Vranja i svojih kompozicija sa motivima iz južne Srbije...) za Radio Beograd, Radio Novi Sad, Radio Titograd, Radio Sarajevo, Radio Skoplje, Radio Zagreb i Radio Ljubljanu.

Nagrade i priznanja

III nagrada na Omladinskom takmičenju klarinetista u Ljubljani, 1956.
Specijalna nagrada na takmičenju mladih umetnika Jugoslavije (klasična muzika), Zagreb, 1959.
Dobio je Orden rada sa srebrnim vencem za izuzetne doprinose u širenju muzičke kulture od predsednika Tita, 1971.
Oskar popularnosti 1999., Radio Tv Revija 2001., 2005., 2006. i 2008.
Nagrada Viktor ("Jesenjin") za najboljeg instrumentalistu, 2002.i 2003., RTV Novi Sad.
Melko (17 uzastopnih godina, počev od 1981.), najbolji instrumentalista u narodnoj muzici, Udruženje narodne i zabavne muzike, Beograd.
Status izuzetnog umetnika, Savez narodne i zabavne muzike, Beograd
Priznanje za negovanje muzičke baštine Srba, Klub Jugoslovana Bokiju srpski narod širom sveta Njujork-Čikago, juna 1994.
Nagrada Meastro internacional, 2008, dodeljuje Međunarodni Muzički centar Beograda.
Udruženje za negovanje tradicije i očuvanje baštine Niša Stari Niš – Evropa koncert Niš dodeljuju Majstorsko pismo za životno delo Božidaru Miloševiću, za izuzetan i sveukupan doprinos očuvanje srpske tradicije i kulture i negovanje izvorne pesme i muzike srpskog naroda, 5. decembar 2008.
Zlatni beočug za trajni doprinos kulturi Beograda, 26. januar 2000. godine od Kulturno-prosvetne zajednice Beograda.
Festivali, kompozicije i nagrade

Božidar Milošević je višestruki pobednik na mnogim festivalima u zemlji i inostranstvu. Gotovo da nema takve muzičke manifestacije, a da mu publika ili stručni žiri nije dodelio prvu nagradu:

Beogradski sabor 1972. godine, svojom kompozicijom Čunovo oro osvaja I nagradu.
Internacionalni muzički festival klarinetista u Tunisu, juna 1973, u konkurenciji klarinetista iz celog sveta (učestvovalo je 25 nacija), svojom kompozicijom Koštanin mekam čoček osvaja I nagradu. Nagradu mi je lično uručio predsednik Tunisa, Habib Burgiba.
Festival u Sarajevu, Ilidža 1973, kompozicijom Koštanin mekam čoček osvaja I nagradu.
Festival Ilidža 1974, kompozicijom Pastirska balada postaje trostruki pobednik: I nagrada za kompoziciju, aranžman i izvođenje.
Beogradski sabor 1974, kompozicijom Orijentalna elegija osvaja I nagradu.
Festival narodne muzike u Parizu 1975, kompozicijom Zov sa planine osvaja I nagradu stručnog žirija.
Beogradski sabor 1975, kompozicijom Radivoja Lazića Đačko oro osvaja I nagradu.

Link
Video

Komentari

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.

© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming