|
Registracija | Prijavi se!Milenko Mima STEFANOVIĆ
(Klarinetista)

Milenko Stefanović (Beograd, 19. februar 1930), poznatiji kao Mima Stefanović, jedan je od najznačajnijih srpskih i jugoslovenskih klarinetista — solista, prvi klarinetista Beogradske filharmonije, dugogodišnji profesor Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu i Fakulteta umetnosti u Prištini.

Obrazovanje

Milenko Stefanović je počeo da uči muziku sa pet godina. Diplomirao je (1957) i magistrirao (1971) klarinet na Muzičkoj akademiji u Beogradu u klasi uglednog profesora B. Bruna. Usavršavao se u Salcburgu.

Nagrade

Dobitnik je mnogobrojnih nagrada na domaćim takmičenjima, kao i nagrada na međunarodnim takmičenjima u Moskvi, Minhenu, Ženevi (1957) i Pragu (1959). Među nagradama koje je dobio za svoje umetničke uspehe ističu se: Sedmojulska nagrada NR Srbije (1962), Nagrada Jugoslovenske radio-televizije (Ohrid, 1972), nagrade SIZ-a kulture Grada Beograda (1976, 1981, 1986), Posebno priznanje za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi u Republici Srbiji (2007). Godine 2010. na svečanosti u Udruženju muzičkih umetnika Srbije uručena mu je Nagrada za životno delo.

Umetnička karijera

Stefanović je svirao resitale i nastupao kao solista sa orkestrom i član kamernih ansambala širom Evrope, u Africi i Severnoj Americi. Jedan je od retkih umetnika koji su imali čast da izvedu Koplandov Koncert za klarinet i orkestar pod upravom samog kompozitora (1961).

Snimao je za vodeće radio i televizijske stanice u zemlji i inostranstvu: u Ujedinjenom Kraljevstvu, Italiji, Francuskoj, Kanadi, SSSR-u, Zapadnoj Nemačkoj, Švajcarskoj, Belgiji, Čehoslovačkoj, Rumuniji, Bugarskoj, Mađarskoj.

Svoje kompozicije su mu posvetili neki od najznačajnijih jugoslovenskih kompozitora: Dejan Despić, Aleksandar Obradović, Petar Bergamo, Dušan Radić, Petar Ozgijan, Miodrag Ilić itd.

Kao orkestarski muzičar, svirao je u zemlji i inostranstvu pod upravom najznačajnijih svetskih i jugoslovenskih dirigenata, među kojima su: Herbert fon Karajan, Lorin Mazel, Leopold Stokovski, Kiril Kondrašin, Živojin Zdravković, Jovan Šajnović, Anton Nanut, Oskar Danon, Vančo Čavdarski itd. Bio je dugogodišnji prvi klarinetista Beogradske filharmonije (1954 — 1976).

Bavio se i džezom — kao solista, kompozitor i član Beogradskog džez-trija.

Član je i bivši predsednik Udruženja muzičkih umetnika Srbije.

Pedagoški rad

Stefanović je predavao u Muzičkoj školi Josip Slavenski u Beogradu (1961/62, 1966/67, 1968—1993), na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu (1976—1995) i Fakultetu umetnosti u Prištini, gde predaje od osnivanja Muzičkog odseka, 1975. godine, do danas. Bio je i prorektor Univerziteta umetnosti u Beogradu (1985—1989), a 2001. godine je imenovan za člana upravnog odbora ovog univerziteta.

Stefanovićevi bivši studenti deluju aktivno kao izvođači — solisti, kamerni i orkestarski muzičari — i pedagozi u muzičkim školama i na akademijama u Evropi, Aziji, Australiji i Severnoj Americi.

Link
Video

Komentari

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.

© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming