|
Registracija | Prijavi se!


Oliver IVANOVIĆ
(Istaknuti srpski političar sa Kosova i Metohije.)

Oliver Ivanović (Rznić, 1. april 1953 — Kosovska Mitrovica, 16. januar 2018) bio je istaknuti srpski političar sa Kosova i Metohije, Republika Srbija. Bio je državni sekretar u bivšem Ministarstvu za Kosovo i Metohiju od 2008. do 2012. godine. pod ministrom Goranom Bogdanovićem. Bio je član jedne manje srpske političke stranke, Socijaldemokratske partije i politički i humanitarni lider kosovsko-metohijskih Srba sa severa, uglavnom Kosovske Mitrovice. Bio je član Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju. Bio je osnivač i predsednik Građanske inicijative „Sloboda, demokratija, pravda”, jedne od srpskih političkih stranaka koje su učestvovale na parlamentarnim i lokalnim izborima na Kosovu i Metohiji nakon Briselskog sporazuma. Ubijen je 16. januara 2018. ispred sedišta njegove stranke u Kosovskoj Mitrovici od strane nepoznatih počinilaca.

Biografija

Rođen je 1. aprila 1953. godine od oca profesora istorije Bogdana i majke profesorke srpskog jezika i književnosti Olge u selu Rznić kod Dečana u Autonomnoj Kosovsko-Metohijskoj Oblasti Narodne Republike Srbije, jedne od šest sastavnih autonomnih jedinica Federativne Narodne Republike Jugoslavije. Završio je osnovnu školu, kao i mašinsko-tehničku stručnu srednju, u Titovoj Mitrovici (današnja Kosovska Mitrovica). Njegova porodica je poreklom iz Crne Gore, iz plemena Kuči. Njegovi roditelji su nakon smrti, po njihovoj želji sahranjeni u Podgorici.

Životni san kao mladića mu je bio da postane pilot, pa je postao pitomac prestižne Vojne akademije u Zagrebu, prestonici Socijalističke Republike Hrvatske. U Zagrebu je započeo ozbiljno treniranje karate-a za vrijeme studija. Vrlo brzo postaje karate instruktor. Nakon tri godine studija, napušta zagrebačku vojnu akademiju nakon što mu je konstatovano da ima urođeni oštećen vid. Vraća se na Kosovo i pohađa i uspješno završava Mašinski fakultet u Mitrovici, ogranak Univerziteta u Prištini. Naknadno i apsolvira na Ekonomskom fakultetu u Prištini.

Paralelno sa studijima, nastavio je profesionalno usavršavanje svoje borilačke veštine, dobio nove pojaseve, i dostigao vrhunac kada je osvojio prvenstvo u karate takmičenju Kosova. Dobija i određeni međunarodni prestiž postavši počasni međunarodni karate sudija. Govorio je engleski, albanski i italijanski jezik.

Živeo je u Kosovskoj Mitrovici, bio je oženjen i imao je četiri sina. Bio je velemajstor u karateu.

Oliver Ivanović se od januara 2014. godine zajedno sa još četvoricom Srba nalazio u zatvoru u Kosovskoj Mitrovici, gde se teretio za navodni ratni zločin nad civilnim stanovništvom na Kosovu i Metohiji 1999. i 2000. godine. Optužnica je podignuta u novembru 2014. godine, a suđenje je počelo 18. decembra 2014. godine.

Zbog odbijanja da ga puste da se brani sa slobode Oliver Ivanović je 7. avgusta 2015. počeo štrajk glađu, dok je 14. avgusta zbog narušenog zdravlja prebačen u bolnicu u Kosovskoj Mitrovici. U februaru 2017. mu je ukinuta prvostepena presuda i naloženo je novo suđenje. Potom je bio u kućnom pritvoru, a od aprila 2017. je određeno da se brani sa slobode.

16. januara 2018. u ranim jutarnjim časovima izvršen je atentat na Olivera Ivanovića ispred sedišta njegove stranke Građanska inicijativa „Sloboda, demokratija, pravda” u Kosovskoj Mitrovici od strane nepoznatih počinilaca. Atentator je koristio oružje Zastava 70A sa prigušivačem, poznatiji kao duga devetka, iz koje je ispaljeno šest hitaca. Nakon atentata Ivanović je prebačen u bolnicu u Kosovskoj Mitrovici gde je preminuo.

Sahranjen je 18. januara 2018. godine, u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Link
Video

Komentari

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.

© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming