|
Registracija | Prijavi se!Petar Teodorović DOBRNJAC
(Mlavski vojvoda - slavno ime Prvog ustanka )

Mlavski vojvoda Petar Teodorović Dobrnjac, bio je rodom iz Dobrnje, mlavske knežine požarevačke nahije. Prognan je iz Srbije 1811.

Petar Teodorović Dobrnjac je sin trgovca Teodora Vlahovića. Imao je i dva brata, kneza Stevana Teodorovića Dobrnjca i trgovca Nikolu Teodorovića Dobrnjca. Vlahovići su poreklom iz Crne Gore. Došli su na teritoriju Srbije sa prostora grada Kolašin za vreme Velike seobe Srba u XVII veku.

Rodio se 1771. godine u požarevačkoj nahiji, u selu Dobrnju kod Petrovca na Mlavi. U mladosti je bio hajduk neko vreme, a potom je održavao imanje i trgovao. Karađorđe je od ranije znao za Petra. Pozvao ga je da se priključi u borbi protiv Turaka. Godine 1804. bio je buljubaša (zapovednik čete) pod Milenkom Stojkovićem.

Godine 1805. učestvovao je u boju na Ivankovcu protiv Hafiz-paše, posle koje ga je Sovjet proglasio bimbašom (zapovednik nad 1000 ljudi) i vojvodom. Na njegovu inicijativu su se Srbi na Ivankovcu pregrupisali i ušančili.

Posle bitke kod Deligrada (1806.), protiv skadarskog Ibrahim-paše, dolazi u red prvih starešina u zemlji. Kada je Karađorđe 1809. godine podelio vojsku na četiri dela, južni deo, koji je bio usmeren ka Nišu vodio je Miloje Petrović. Zbog svađe između Dobrnjca i Miloja Petrovića Trnavca izostala je pomoć vojvodi Stevanu Sinđeliću, u boju na Čegru (1809), što je dovelo do srpskog poraza. Miloje se uplašio da ako Petar i Stevan napadnu zajedno, imaju mnogo veće šanse da osvoje grad Niš i time bi stekli veliko bogatstvo.

Zbog toga je zaustavio Petra i doveo do velikog poraza, mada je Stevan Sinđelić pokazao veliku hrabrost i odlučnost. Niko nije mogao da mu stane na put da sa svojih 2000 Resavaca u Niš uđe prvi. Petar Dobrnjac i Stevan Sinđelić su bili kumovi.

Posle pada Deligrada (1809.) napustio je Srbiju zbog neslaganja sa Karađorđem. Naredne godine se vratio u zemlju na intervenciju Rusije, ali je 1811. ponovo proteran. Po slomu Prvog srpskog ustanka (1813. godine), Petar je pokušao da učini nešto za Srbe i Srbiju, ali mu se nije dalo. Išao je čak do Pariza i Peterburga kod Rodofinikina, ali bezuspešno.

Petar je primao od Rusije godišnju penziju od 300 dukata, a posle zaključenog mira između Rusa i Turaka 1812. godine iz Karavlaške se seli u Besarabiju, gde je držao boljarska sela pod zakup i vratio se trgovini.

U Drugom srpskom ustanku (1815.) je bio poverenik kneza Miloša kod ruskog cara Aleksandra I, ali se nije vraćao u Srbiju. Umro je u Jašiju 1831. godine.

Inače, Petrova kćerka Ljubica udala se za Kuzmana Lazarevića, sina vojvode pop Luke Lazarevića. Unuk vojvode Petra Dobrnjca je pukovnik Milivoje Stojanović „Brka“, komandant 12. puka Šumadijske divizije, koji je prvi izbio na Kosovo 1912. godine.

Link

Komentari

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.

© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming