|
Регистрација | Пријави се!Олга ЛУКОВИЋ ПЈАНОВИЋ
(Српски и француски лингвиста.)

ОЛГА ЛУКОВИЋ ПЈАНОВИЋ
(Гуча, 1920 — Београд, 01.1998)

Олга Луковић је рођена 1920 године у Гучи. Већ са осам година рецитовала је песме од 50 строфа. Била је најбољи ђак гимназије у Чачку — те је зато примљена као питомица у дом краљице Марије у Београду.

Током рата била је у логору у Немачкој. Успела је да преживи тако што јој је један Србин из суседног мушког одељења логора добацивао љуске од кромпира који је чистио.

После рата радила је као спикер на Радио Загребу. Ту је дипломирала класичне језике и венчала се са др Братољубом Клаићем. По његовој смрти, због жестоких притисака и претњи напушта Југославију.

Шездесетих година обрела се у Паризу. Ту пере судове и спрема докторску дисертацију. Докторирала је на Сорбони 1969. године код професора Пиера Шантрена са тезом "Правда код Есхила и Софокла".

У Паризу се удаје за Цветка Пјановића и наставља свој рад на проучавању корена српског народа и српског језика. Сматрала је да на основу свог врсног владања са девет језика (старогрчки, латински, француски, немачки, руски, енглески, пољски, италијански и шпански) и штурих историјских података — може дати један нови и за нас револуционарни поглед на неосветљени део историје нашег народа.

Приликом турнеје по САД (1987) доживела је тежак мождани удар. Била је 12 дана у коми. Када је отпуштена из америчке болнице — конзилијум лекара је дао мишљење да она више никада неће моћи да говори и пише. По повратку у Париз, захваљујући великом пожртвовању њене сестре, Наталије, те залагању Срба који живе у Паризу — Олга је полако почела да се опоравља. То је забележио и један од водећих француских часописа за жене, Мири Клер, доневши илустровану репортажу на две стране о томе како је Олгин опоравак почео тако што је почела да препознаје музичке тонове (још као девојка свирала је виолину и клавир — те је имала развијен слух). Медицинску бригу око Олге онда је преузела Клод Ришар, логопед, која је због Олге научила српски језик и ћирилицу.
Након турнеје се вратила у Париз где је наставила са истраживањима, али није више могла да говори.

Удавала се два пута.

Линк
Видео

Коментари

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.

© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming