|
Registracija | Prijavi se!Olga LUKOVIĆ PJANOVIĆ
(Srpski i francuski lingvista.)

OLGA LUKOVIĆ PJANOVIĆ
(Guča, 1920 — Beograd, 01.1998)

Olga Luković je rođena 1920 godine u Guči. Već sa osam godina recitovala je pesme od 50 strofa. Bila je najbolji đak gimnazije u Čačku — te je zato primljena kao pitomica u dom kraljice Marije u Beogradu.

Tokom rata bila je u logoru u Nemačkoj. Uspela je da preživi tako što joj je jedan Srbin iz susednog muškog odeljenja logora dobacivao ljuske od krompira koji je čistio.

Posle rata radila je kao spiker na Radio Zagrebu. Tu je diplomirala klasične jezike i venčala se sa dr Bratoljubom Klaićem. Po njegovoj smrti, zbog žestokih pritisaka i pretnji napušta Jugoslaviju.

Šezdesetih godina obrela se u Parizu. Tu pere sudove i sprema doktorsku disertaciju. Doktorirala je na Sorboni 1969. godine kod profesora Piera Šantrena sa tezom "Pravda kod Eshila i Sofokla".

U Parizu se udaje za Cvetka Pjanovića i nastavlja svoj rad na proučavanju korena srpskog naroda i srpskog jezika. Smatrala je da na osnovu svog vrsnog vladanja sa devet jezika (starogrčki, latinski, francuski, nemački, ruski, engleski, poljski, italijanski i španski) i šturih istorijskih podataka — može dati jedan novi i za nas revolucionarni pogled na neosvetljeni deo istorije našeg naroda.

Prilikom turneje po SAD (1987) doživela je težak moždani udar. Bila je 12 dana u komi. Kada je otpuštena iz američke bolnice — konzilijum lekara je dao mišljenje da ona više nikada neće moći da govori i piše. Po povratku u Pariz, zahvaljujući velikom požrtvovanju njene sestre, Natalije, te zalaganju Srba koji žive u Parizu — Olga je polako počela da se oporavlja. To je zabeležio i jedan od vodećih francuskih časopisa za žene, Miri Kler, donevši ilustrovanu reportažu na dve strane o tome kako je Olgin oporavak počeo tako što je počela da prepoznaje muzičke tonove (još kao devojka svirala je violinu i klavir — te je imala razvijen sluh). Medicinsku brigu oko Olge onda je preuzela Klod Rišar, logoped, koja je zbog Olge naučila srpski jezik i ćirilicu.
Nakon turneje se vratila u Pariz gde je nastavila sa istraživanjima, ali nije više mogla da govori.

Udavala se dva puta.

Link
Video

Komentari

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.

© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming