|
Регистрација | Пријави се!Мирослав МИТРОВИЋ ЛОША
(војник Солунац, сељак, заштитно лице)

Мирослав Митровић Лоша (1892-1961) је име човека по коме је урађен чувени чича, симбол Јагодинске пиваре.

Рођен је у селу Драгово, односно у његовом делу, које мештани називају Пуљци. Ту и данас можемо наћи његове потомке. Био је борац у ратовима 1914.-18., када је тешко рањен, због чега су му ампутиране обе ноге.

Хроничар Драгова Ж. Симић тврди да је имао чезу и коње и често је пио пиво у чувеној Шареној кафани у Јагодини. Ту је упознао раднике пиваре, којима се допао и који су га питали да га фотографишу. За фотографисање, које је било унапред договорено, се лепо обукао. Али ни слутио није, да ће постати заувек симбол Јагодинске пиваре.

Јако се обрадовао када је неочекивано на пивској флаши угледао свој лик. Знао је да ће на тај начин вечно да живи.

Иako је био инвалид, никада није одустајао. Пузао је и тако радио у пољопривреди. Касније је носио протезе. Увек је био ведрог духа и губитак ногу је, како тврди Слободан Митровић, сматрао својим одликовањем за борбу.

Често је седео испред своје куће, која и данас стоји. Био је миљеник села и Драговчани су се радо окупљали испред његове куће и дружили са њим.
Јагодинска пивара је једна од првих српских фабрика. Осбована је 1852, када је у њој радило 15 радника
Коментари

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.

© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming