|
Registracija | Prijavi se!Miroslav MITROVIĆ LOŠA
(vojnik Solunac, seljak, zaštitno lice)

Miroslav Mitrović Loša (1892-1961) je ime čoveka po kome je urađen čuveni čiča, simbol Jagodinske pivare.

Rođen je u selu Dragovo, odnosno u njegovom delu, koje meštani nazivaju Puljci. Tu i danas možemo naći njegove potomke. Bio je borac u ratovima 1914.-18., kada je teško ranjen, zbog čega su mu amputirane obe noge.

Hroničar Dragova Ž. Simić tvrdi da je imao čezu i konje i često je pio pivo u čuvenoj Šarenoj kafani u Jagodini. Tu je upoznao radnike pivare, kojima se dopao i koji su ga pitali da ga fotografišu. Za fotografisanje, koje je bilo unapred dogovoreno, se lepo obukao. Ali ni slutio nije, da će postati zauvek simbol Jagodinske pivare.

Jako se obradovao kada je neočekivano na pivskoj flaši ugledao svoj lik. Znao je da će na taj način večno da živi.

Iako je bio invalid, nikada nije odustajao. Puzao je i tako radio u poljoprivredi. Kasnije je nosio proteze. Uvek je bio vedrog duha i gubitak nogu je, kako tvrdi Slobodan Mitrović, smatrao svojim odlikovanjem za borbu.

Često je sedeo ispred svoje kuće, koja i danas stoji. Bio je miljenik sela i Dragovčani su se rado okupljali ispred njegove kuće i družili sa njim.
Jagodinska pivara je jedna od prvih srpskih fabrika. Osbovana je 1852, kada je u njoj radilo 15 radnika
Komentari

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.

© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming