|
Registracija | Prijavi se!Jovan IVANOVIĆ
(kompozitor)

Jovan Ivanović ili Iosif Ivanovici (1845-1902) bio je rumunski kompozitor srpskog porekla, često nazivan i rumunskim kraljem valcera. Ivanović je bio i jedan od najboljih dirigenata svog vremena, komponovao je i dela za klavirsku pratnju, a valcer „Talasi Dunava“ doneo mu je planetarnu slavu. Iza sebe je ostavio muzički repertoar sa 350 kompozicija, među kojima su i neke široko poznate i često izvođene širom sveta.

Rođen je 1845. godine u Temišvaru, tadašnjoj Austrougarskoj, gde je završio osnovnu i srednju školu. Kao siroče bio je ugnjetavan od strane Hazburške vlasti. Njegovo interesovanje za muziku počinje u ranom detinjstvu kada je naučio da svira flautu. Kasnije u periodu dok je bio u vojsci (u koju je otišao sa 14 godina) naučio je da svira klarinet.

Njegov talenat za muziku ga je doveo do toga da postane jedan od najboljih muzičara u vojnom orkestru. Nastavio je da uči sa Emilom Lerom, jednim od najznačajnijih muzičara druge polovine 19. veka. Ivanović kasnije postaje vođa orkestra i obilazi celu Rumuniju. 1900. godine postavljen je za inspektora vojne muzike i na tom položaju je ostao sve do smrti.

Bez pohađanja muzičke škole, Jovan Ivanović je uspeo da obogati nacionalni muzički repertoar sa 350 kompozicija. U svojim delima koristi pesme koje su pre svega vezane za Transilvaniju iz koje je sam vodio poreklo i na koju je bio neizmerno ponosan.

Bio je prepoznatljiv po svojim valcerima od kojih mu je najpoznatiji „Talasi Dunava“ doneo planetarnu slavu. Sa svojih 36 godina Jovan Ivanović doživljava da se za njegov rad zaintresuje čak 60 stranih zemalja.

Nemački mediji su ga proglasili rumunskim kraljem valcera. Njegovi valceri su se čuli širom Evrope, Amerike i Azije. Još jedan veliki uspeh ovaj kompozitor doživljava u svojoj 45. godini života. Te 1889. godine pobedio je na takmičenju koje se održavalo u čast ruskog cara Aleksandra. Tada je u konkurenciji od čak 116 kompozitora izabran za najboljeg.

Jedan od najboljih evropskih dirigenata u svoje vreme i kompozitor raskošnog talenta, Jovan Ivanović nam je ostavio i radove za klavirsku pratnju među kojima je najpoznatija Lepe plave oči. Svoj bogat život Jovan Ivanović je završio 28. septembra 1902. godine u Bukureštu.

Link
Video

Komentari

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.

© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming