|
Регистрација | Пријави се!


Бранко МАРКОВИЋ
(Маестро у креирању кореографија народних игара)

Бранко Марковић (1919–1993) је једна је од кључних личности која је својим извођачким, истраживачким, уметничким и педагошким радом обележила историју и праксу сценске народне игре у Србији.

Значајан допринос дао је у Балету Народног позоришта, где се као карактерни играч остварио у улогама Тибалда (Ромео и Јулија), Момка (Лицитарско срце), Кнеза (Балада о средњовековној љубави) и другим.

Међутим, незаобилазан је допринос Бранка Марковића у стварању новог правца у креирању кореографија народних игара. Давао је велику важност покрету целог тела, задржавајући притом све особености народне игре. Захваљујући његовим кореографским делима, попут Врањанске свите, Македонског ора, Бранковог кола, Ера с оног свијета, Архаичне Црне Горе, Банатских мотива, Игара из Шумадије, Линђа и многих других, цео свет је упознао игре са простора Србије, али и других крајева бивше Југославије на бројним престижним светским сценама.

О маестру Бранку Марковићу је издата и књига аторки Маја Красин Матић и Весна Бајић Стојиљковић под насловом "Маестро Бранко Марковић" која је изашла 2018. године.

Линк
Видео

Коментари

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.

© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming