|
Registracija | Prijavi se!


Branko MARKOVIĆ
(Maestro u kreiranju koreografija narodnih igara)

Branko Marković (1919–1993) je jedna je od ključnih ličnosti koja je svojim izvođačkim, istraživačkim, umetničkim i pedagoškim radom obeležila istoriju i praksu scenske narodne igre u Srbiji.

Značajan doprinos dao je u Baletu Narodnog pozorišta, gde se kao karakterni igrač ostvario u ulogama Tibalda (Romeo i Julija), Momka (Licitarsko srce), Kneza (Balada o srednjovekovnoj ljubavi) i drugim.

Međutim, nezaobilazan je doprinos Branka Markovića u stvaranju novog pravca u kreiranju koreografija narodnih igara. Davao je veliku važnost pokretu celog tela, zadržavajući pritom sve osobenosti narodne igre. Zahvaljujući njegovim koreografskim delima, poput Vranjanske svite, Makedonskog ora, Brankovog kola, Era s onog svijeta, Arhaične Crne Gore, Banatskih motiva, Igara iz Šumadije, Linđa i mnogih drugih, ceo svet je upoznao igre sa prostora Srbije, ali i drugih krajeva bivše Jugoslavije na brojnim prestižnim svetskim scenama.

O maestru Branku Markoviću je izdata i knjiga atorki Maja Krasin Matić i Vesna Bajić Stojiljković pod naslovom "Maestro Branko Marković" koja je izašla 2018. godine.

Link
Video

Komentari

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.

© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming