|
Регистрација | Пријави се!Олга СКОВРАН
(Зачетник сценско-уметничке обраде народне игре данас познате у Србији и на Балкану по одомаћеном називу фолклор)

Олга Марјановић (удато Сковран) је рођена у Панчеву 1908. године. Студирала је историју и књижевност, али се определила за рад на обликовању духа и тела, па је тако већ крајем двадесетих година 20. века радила као професор гимнастике у Државној реалној гимназији у Панчеву. Тридесетих година се интересује за народну игру.

У децембру 1944. године је један од оснивача фолклорне секције која прелази 1945. године у фолклорни ансамбл Иво Лола Рибар. Под руководством Олге Сковран ускоро ансамбл постаје престижан у целој земљи са освојеним многим наградама у земљи и иностранству.

У Лоли је оставила систем фолклорне педагогије, који ће касније уобличавати многи њени наследници.

Године 1948. оснива се професионални ансамбл народних игара и песама НР Србије, а за уметничког руководиоца и директора је постављена Олга Сковран. На челу ансамбла је остала до 1965. године.

Била је храбар зачетник стварање нове сценске уметности инспирисане народном игром и наслеђем народа. Њене кореографије и данас су на репертоару многих фолклорних ансамбала.

Створила је нов правац у уметничкој и сценској игри који данас називамо фолклор.

Пред крај живота је била заборављена и донекле одбачена. Умрла је 1995. године у старачком дому, а сахрањена је у Алеји заслужних грађана на београдском Новом гробљу.

У најпознатије њене кореографије спадају Игре из Србије, Старобосанско немо коло из Гламоћа, Влашко надигравање, Тешкото, Русалије, игре из Врања, Буњевачко момачко коло, Игре из Војводине, игре из Призрена, из Црне Горе, Славоније, Скопља, Македоније, Машкото, Катанка, Посавске игре, Ој Козаро, Бранково коло, Пашона, итд.

Линк
Видео

Коментари

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.

© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming