|
Регистрација | Пријави се!


Миодраг ЛАЗИЋ
(Ратни хирург)

Миодраг Лазић је рођен у Земуну 1955. године, а када је његов отац, који је био официр ЈНА добио прекоманду за Ниш, прешао је у тај град. Тамо је завршио гимназију и студије медицине. Хирургију је специјализовао на Војномедицинској академији у Београду у тридесетој години.

Након специјализације је годину дана радио у Војној болници у Нишу, а након тога се запослио на Хируршкој клиници Клиничког центра у том граду.

Лазић је у августу 1991. године напустио место хирурга у Нишу и запутио се у тадашњу Републику Српску Крајину. Као хирург је учествовао у пробоју коридора у јуну 1992. године, а потом се као добровољац јавио у ратну болницу “Коран” на Палама у Републици Српској.

Један је од оснивача ратне болнице “Жица” у Блажују, код Сарајева, такорећи на самој линији фронта. Остао је тамо пуних 40 месеци, као једини хирург на подручју тадашњег Српског Сарајева, где је обавио више од 3.500 операција под пуном анестезијом.

За свој допринос током деведесетих био кад је ратни хирург добровољац у Републици Српској Крајини и Републици Српској га је патријарх Павле одликовао Орденом Светог Саве.

У овом периоду је написао аутобиографско дело "Дневник ратног хирурга (Книн 1991 - Српско Сарајево 1995)".

Када се вратио у Ниш Лазић је наставио да ради у Клиничком центру, а касније прелази на Хируршку клинику Клиничког центра.

Доктор Лаза (како је био познат у народу) је умро од последица корона вируса 2020. године.

Управа Kлиничког центра Ниш се од њега опростила речима:
"Човек који је часно, храбро и поносно, раме уз раме, на првим линијама фронта, стајао крај српске војске, у свим ратовима који су задесили нашу земљу и наш народ. Човек, лекар, војничина који је спасао више од хиљаду живота на бојишту, оперишући и по три војника истовремено, радећи у ратној болници, на пољу и по 36 сати без престанка. Човек који је голим рукама, стискајући га, оживео срце ратника у источном Сарајеву, које и данас куца. Човек који је са својим, српским народом, безброј пута победио", каже се у саопштењу објављеном на сајту КЦН.

"Др Миодраг Лазић, наш др Лаза и пред овог, невидљивог непријатеља, са којим се здравствени радници у Нишу, Србији, широм света, увелико боре, иако га је само два месеца делило од одласка у пензију, стао је поново храбро уз своје колеге, без обзира што је знао да је, због свог здравственог стања и сам угрожен".

Последња жеља му је да га испрате песмом „Марш на Дрину“, а потписао се као доктор Лаза, хирург напаћеног српског народа.

Линк
Видео

Коментари

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.

© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming