|
Registracija | Prijavi se!Miodrag LAZIĆ
(Ratni hirurg)

Miodrag Lazić je rođen u Zemunu 1955. godine, a kada je njegov otac, koji je bio oficir JNA dobio prekomandu za Niš, prešao je u taj grad. Tamo je završio gimnaziju i studije medicine. Hirurgiju je specijalizovao na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu u tridesetoj godini.

Nakon specijalizacije je godinu dana radio u Vojnoj bolnici u Nišu, a nakon toga se zaposlio na Hirurškoj klinici Kliničkog centra u tom gradu.

Lazić je u avgustu 1991. godine napustio mesto hirurga u Nišu i zaputio se u tadašnju Republiku Srpsku Krajinu. Kao hirurg je učestvovao u proboju koridora u junu 1992. godine, a potom se kao dobrovoljac javio u ratnu bolnicu “Koran” na Palama u Republici Srpskoj.

Jedan je od osnivača ratne bolnice “Žica” u Blažuju, kod Sarajeva, takoreći na samoj liniji fronta. Ostao je tamo punih 40 meseci, kao jedini hirurg na području tadašnjeg Srpskog Sarajeva, gde je obavio više od 3.500 operacija pod punom anestezijom.

Za svoj doprinos tokom devedesetih bio kad je ratni hirurg dobrovoljac u Republici Srpskoj Krajini i Republici Srpskoj ga je patrijarh Pavle odlikovao Ordenom Svetog Save.

U ovom periodu je napisao autobiografsko delo "Dnevnik ratnog hirurga (Knin 1991 - Srpsko Sarajevo 1995)".

Kada se vratio u Niš Lazić je nastavio da radi u Kliničkom centru, a kasnije prelazi na Hiruršku kliniku Kliničkog centra.

Doktor Laza (kako je bio poznat u narodu) je umro od posledica korona virusa 2020. godine.

Uprava Kliničkog centra Niš se od njega oprostila rečima:
"Čovek koji je časno, hrabro i ponosno, rame uz rame, na prvim linijama fronta, stajao kraj srpske vojske, u svim ratovima koji su zadesili našu zemlju i naš narod. Čovek, lekar, vojničina koji je spasao više od hiljadu života na bojištu, operišući i po tri vojnika istovremeno, radeći u ratnoj bolnici, na polju i po 36 sati bez prestanka. Čovek koji je golim rukama, stiskajući ga, oživeo srce ratnika u istočnom Sarajevu, koje i danas kuca. Čovek koji je sa svojim, srpskim narodom, bezbroj puta pobedio", kaže se u saopštenju objavljenom na sajtu KCN.

"Dr Miodrag Lazić, naš dr Laza i pred ovog, nevidljivog neprijatelja, sa kojim se zdravstveni radnici u Nišu, Srbiji, širom sveta, uveliko bore, iako ga je samo dva meseca delilo od odlaska u penziju, stao je ponovo hrabro uz svoje kolege, bez obzira što je znao da je, zbog svog zdravstvenog stanja i sam ugrožen".

Poslednja želja mu je da ga isprate pesmom „Marš na Drinu“, a potpisao se kao doktor Laza, hirurg napaćenog srpskog naroda.

Link
Video

Komentari

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.

© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming