|
Registracija | Prijavi se!Ivan BABEJIĆ
(Hajduk opisan u knjizi Voje Marijanovića )

Rođen: 1896., selo Laznica (kod Žagubice)
Umro: 1934

Da nije bilo publiciste Voje Marjanovića iz Kučeva i njegove knjige Ivan Babejić - Gorski car čuveni homoljski Hajduk Ivan Babejić, rođen u selu Laznica kod Žagubice, bio bi verovatno do sada zaboravljen. Ovako, lik i (ne)delo legendarnog hajdučkog poglavice u ovom delu Srbije ostaje za vek -vekova da se pripoveda.

Pisana dokumenta pokazuju da se najpoznatiji hajduk u Kraljevini Jugoslaviji rodio 1896. godine od oca Nikole i majke Zarke. Seoska vračara, po nuždi i potrebi babica Aleksija, kada je porodila krupno muško dete, visoko ga je podigla i uzviknula: - Biće prava ajdučina!

Da je bio samo pljačkaš, bio bi lako i brzo zaboravljen, a priča o njemu danas ne bi imala nikakvog smisla. Ipak, i dan danas, na svadbama i zavetinama u Homolju pevaju se pesme o Babejiću, njegovoj dobroti i hrabrosti. Nigde se ne pominje nijedan zločin. Ako i ne poverujemo da je svesno stvarao mit o sebi, tada je mit stvoren sam od sebe, u šta je mnogo teže poverovati.

Link
VideoKomentari

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.

© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming