|
Регистрација | Пријави се!Милан ДОДЕРОВИЋ
(Епска поезија, гуслар)

Рођен: Маровац, Медвеђа 1932,
Умро: 2001

Рођен у селу Маровцу (Медвеђа). За поезију и гусле везан је још од ране младости, а објавио је књигу епске поезије „Јецаји струна“ 1975 г. у издању Наша реч – Лесковац као и књигу „Гусларске пјесме“ у издању Савеза писаца Југославије у Београду 1989.

Објавио је и неколико епских књига мањег обима и у мањем тиражу.

Епске пјесме Милана Р. Додеровића снимане су на касетама и плочама, а извођене су на гусларским вечерима широм српских земаља.

Прву његову пјесму „Вук Мићуновић“, снимио је народни гуслар Борко Мијајловић, као и „Хајдук Вељкова смрт“. „Карађорђева смрт“ снимио је народни гуслар Љубинко Драгојловић, песму „Ришљанин Аџија“ снимио је народни гуслар Војислав Станишић.

Душан Додеровић снимио је на касетама у издању Југодиска следеће пјесме Милана Р. Додеровића: Стрељање ђака у Крагујевцу, Крвава жетва, преношење мошти Кнеза Лазара и Погибија Маровчана.

Пјесник и гуслар Милан Р. Додеровић своју природну обдареност за епску поезију и гусле наследио је од својих предака из Пивског подручја Црне Горе, данашње општине Плужине, јер су и његови преци имали афинитета за пјесму и гусле.

ДелаВидеоКоментари

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.

© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming