|
Registracija | Prijavi se!


Milan DODEROVIĆ
(Epska poezija, guslar)

Rođen: Marovac, Medveđa 1932,
Umro: 2001

Rođen u selu Marovcu (Medveđa). Za poeziju i gusle vezan je još od rane mladosti, a objavio je knjigu epske poezije „Jecaji struna“ 1975 g. u izdanju Naša reč – Leskovac kao i knjigu „Guslarske pjesme“ u izdanju Saveza pisaca Jugoslavije u Beogradu 1989.

Objavio je i nekoliko epskih knjiga manjeg obima i u manjem tiražu.

Epske pjesme Milana R. Doderovića snimane su na kasetama i pločama, a izvođene su na guslarskim večerima širom srpskih zemalja.

Prvu njegovu pjesmu „Vuk Mićunović“, snimio je narodni guslar Borko Mijajlović, kao i „Hajduk Veljkova smrt“. „Karađorđeva smrt“ snimio je narodni guslar Ljubinko Dragojlović, pesmu „Rišljanin Adžija“ snimio je narodni guslar Vojislav Stanišić.

Dušan Doderović snimio je na kasetama u izdanju Jugodiska sledeće pjesme Milana R. Doderovića: Streljanje đaka u Kragujevcu, Krvava žetva, prenošenje mošti Kneza Lazara i Pogibija Marovčana.

Pjesnik i guslar Milan R. Doderović svoju prirodnu obdarenost za epsku poeziju i gusle nasledio je od svojih predaka iz Pivskog područja Crne Gore, današnje opštine Plužine, jer su i njegovi preci imali afiniteta za pjesmu i gusle.

DelaVideoKomentari

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.

© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming