|
Registracija | Prijavi se!Ana ATANASKOVIĆ
(Spisateljica, pesnikinja, novinar.)

Rođena u Kruševcu 27. novembra 1973. godine. Detinjstvo je provela u selu Jasika, u kući tik pored Zapadne Morave), gde je završila srednju ekonomsku školu, smer ekonomski tehničar. Još u srednjoj školi je napisala tri romana, koji su ostali kao dokument, otkucani na pisaćoj mašini.

Godine 1992. Ana Atanasković je došla u Beograd, na studije engleskog jezika i književnosti, na Filološkom fakultetu i u njemu ostala da živi. Tokom tog perioda počinje da piše pesme.

Veoma se ponosi na svoj pismeni rad iz predmeta Engleska književnost II, kod čuvenog profesora Slobodana Vukobrata. To joj je dalo podstrek da piše, i da se izdvoji.

Filološki fakultet u Beogradu, odsek Engleski jezik i književnost je završila 1997. godine, a već sledećeg dana se zaposlila kao profesor engleskog jezika u ETŠ “Nikola Tesla” u Beogradu, gde i sada radi.

U januaru 2006. godine dobila nagradu za pismo meseca u časopisu ELLE, što joj je dalo podstrek, jer je znala da je napisala nešto dobro i bila uverena da taj tekst mora da se svidi i drugima.

Prvu knjigu, zbirku priča "Beogradske majske priče", objavila je 2006. godine, u izdanju Književne omladine Srbije.

Njenu drugu knjigu roman "Duet duša", objavila je izdavačka kuća “Magnet”, 2007. godine, kao prvo i jedino izdanje domaćeg autora te izdavačke kuće.

Treća knjiga Ane Atanasković, roman "Jelena Anžujska", doživela je dva izdanja. Prvo, u “Feniks librisu”, 2008.godine, i drugo, u ”Art projektu” (u saradnji sa izdavačkom kućom Kordun u SAD) 2009. godine.

Pobednik je konkursa za kratku priču o lavandi u organizaciji Bonux-a i časopisa Sofia, 2008. godine i akcije za najbolji prikaz knjige, “Ručak sa Isidorom Bjelicom”, u organizaciji časopisa Lisa i izdavačke kuće Laguna, 2010. godine.

Pisala je tekstove za modni časopis ELLE, započevši rubriku o poznatim ženama (izdanja jul, avgust, oktobar 2009. godine).

Promociju romana "Jelena Anžujska" imala je i u Njujorku, u SPC na Menhetnu, avgusta 2010. godine. U Americi je održala i predavanje u Filadelfiji, "Nikola Tesla i žene", kao učesnik na Tesla Energy Independence Celebration.

Radila je i kao novinar u redakciji časopisa VipTripDiplomatic od broja 1 do 10 (pored članaka o piscima radila je i intervjue sa:
Kleversonom Gordoba Kleom,
japanskim ambasadorom Nj.E. Tošiom Cunozakijem,
brazilskim ambasadorom Nj.E. Alešandre Ador Netom,
tuniskim ambasadorom Nj.E. Amarom Ben Laminom,
turskim ambasadorom Nj.E. Ali Riza Čolakom,
marokanskim ambasadorom Nj.E. Abdelahom Zegurom,
slovenačkim ambasadorom Nj.E. Francom Butom i
indonežanskim ambasadorom Nj.E. Semjuelom Samsonom).


29. marta 2012. godine je uspešno odbranila master rad, smer Marketing i trgovina, na Univerzitetu Singidunum (tema master rada "Specifičnosti propagande i reklame u izdavaštvu").

Uvodni deo romana "Jelena Anžujska" je uvršten u knjigu "Manastir Sopoćani" u izdanju Svetigore.

Četvrta knjiga (roman) „Moja ljubav Nikola Tesla“ je objavljena u aprilu 2013. godine u izdanju IP Smart. To je priča o Katarini Džonson koja nije bila kao druge žene koje su volele Teslu. Ona je bila posebna jer ga je iskreno volela od dana kada ga je upoznala pa do same smrti.

Povodom 122 godine od dolaska Nikole Tesle u Beograd, na poziv udruženja “Srpski krivak” održala je unapređeno predavanje „Tesla i žene“ u udruženju Milutin Milanković u Beogradu 2. juna 2014. godine.

Dela:
Zbirka priča "Beogradske majske priče" 2006., Književna omladina Srbije,
roman "Duet duša" 2007., Magnet,
roman "Jelena Anžujska" 2008., Feniks Libris,
drugo izdanje "Jelena Anžujska" 2009., Kordun (SAD) i Art Natron,
predavanje "Tesla i žene" na Tesla Energy Independence Celebration, 2010., Filadelfija,
članci u časopisu ELLE, jul, avgust, oktobar 2009.,
stalni saradnik i novinar u časopisu VipTripDiplomatic (broj 1-10 tj. decembar 2010 – decembar 2013), intervjui sa ambasadorima i članci o putovanjima pisaca,
master diploma na Univerzitetu Singidunum u Beogradu na temu "Specifičnosti propagande i reklame u izdavaštvu"; studija slučaja IP Laguna, 2012.,
roman "Moja ljubav Nikola Tesla", 2013., Smart,
predavanje "Tesla i žene" u Udruženju Milutin Milanković, 2014.Komentari

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.

© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming