|
Регистрација | Пријави се!


Милутин ВЕЉКОВИЋ
(Спелеолог који је провео 463 дана у пећини.)

Милутин Вељковић чувен је по томе што је успео да проведе читавих 463 дана буквално зазидан у Самар пећини, живећи унутар исте, испитивајући је, притом покушавајући да потуче светски рекорд неког француза који је под земљом провео целих годину дана. Своју намеру је остварио одржавајући радио везу са селом, напајајући се струјом из агрегата, хранећи се конзервираном храном и двопецима.

Остало је забележено да се читалац Милутин Вељковић, стар 34 године, обратио редакцији „Вечерњих новости“ јуна 1969. године са молбом да лист буде покровитељ и организатор обарања светског рекорда у самовању под земљом, који је до тада, са 109 дана, држао Француз Анри Фиоут.

Обезбеђени су му лекови, храна и друга техничка подршка, како би живео под земљом. Имао је гас-боцу, шпорет, инструменте за мерење температуре и влаге у крајње неусловном „дому“. Истражујући, успео је да пронађе људску вилицу, копље, велики број животињских костију...

О свом боравку у пећини Милутин Вељковић је издао и књигу "Под каменим небом".

О овом чину постоје и одеђене „теорије завере“, од тога је је дошао из Бугарске и да је његов боравак организован од стране неких функционера тадашње Југословенске Народне Армије, па до тога да је у јаму ишао у циљу налажења одређеног закопаног блага. Све у свему чињеница је да је Милутин Вељковић био у пећини 463 дана, а остало су само гласине.Коментари

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.

© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming