|
Регистрација | Пријави се!Константин ДАНИЛ
(Сликар)

Рођен: Лугош, данас Румунија, 1798
Умро: Велики Бечкерек (Зрењанин) 25.05.1873

Константин Данил представник је српских бидермајера. Бидермајер је стил који су наши уметници научили у Бечу а који се везује првенствено за портретно сликарство. Учио је у Темишвару код Арсе Теодоровића у периоду 1812—1816 .

По његовом причању, тада најугледнији српски сликар Арсa Теодоровић, стари мајстор га је истерао због љубоморе, видевши велику даровитост и нагло напредовање свог ученика. Данил међутим није тада напустио Темишвар, него је ступио у радионицу једнога од тројице бечких академских сликара, који су у то време стално живели у банатској престоници. Почетком двадесетих година. Данилу се губи траг. Може бити да је већ и тада отишао на краће време у Беч и Минхен.

Први свој иконостас је израдио у саборној цркви у Панчеву (1833.), а после и у црквама у Уздину, Темишвару, Добрици и Јарковцу. Насликао је велики број икона и једну мртву природу. Значана остварења дао је у портрету (Павле Кенгелац, Госпођа Тетеши).

Његови радови се сматрају највишим достигнућима српског сликарства у Војводини око средине 19. века.Коментари

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.

  • Срб

    Константин Данил је уметнички псеудоним тајанственог Данила Петровића, Србина (из племићке породице) родом из Лугоша.
    02. 03. 2019

© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming