|
Registracija | Prijavi se!Petar DOBROVIĆ
(Slikar)

Rođen: Pečuj, Mađarska, 14. januara 1890.
Umro: Beograd, 27. januar 1942.

Petar Dobrović je rođen u imućnoj i obrazovanoj srpskoj trgovačkoj porodici.

Dobrović je napustio budimpeštansku akademiju, da bi otišao u Pariz, gde je u periodu od oko dve godine (1912–1914), nemiran, istraživačkog duha, mnogo putovao između Mađarske i Francuske i pod uticajima sezanizma i kubizma stvorio seriju postsezanističkih i postkubističkih, geometrizovanih crteža.

Prvo putovanje u Pariz i pored Dobrovićeve pripremljenosti i formiranog izbora uzora, od Pola Sezana do kubista, nije moglo da ne nametne neke nove i neke stare ideje, ostavljajući duboki trag na umetnikov slikarski senzibilitet i likovni izraz.

Burnog temperamenta i angažovanog, čak anarhističkog duha, zainteresovan za svet oko sebe, Dobrović se 1918. godine povezuje sa srpskim vojnicima i učestvuje u vojnoj pobuni Šestog pešadijskog puka u Pečuju, protiv vladinih vojnih snaga. Tada je uhapšen kao civil i odveden u zatvor Budimpeštu. Međutim, kada je Austrougarska kapitulirala i buknula mađarska Karoljijeva revolucija, „revolucija hrizantema”, Dobrović je, iskoristivši rasulo vlasti, uspeo da se spasi iz zatvora i uz pomoć prijatelja dođe u Novi Sad, gde mu je gostoprimstvo pružila ugledna porodica Hadži. Ovde upoznaje mladu Olgu Hadži, koja će mu posle nekoliko godina postati supruga i ostati trajno odani čuvar i dokumentarista njegovog opusa.

Od 1918. je živeo u Beogradu, gde je bio profesor Umetničke akademije.

U dodiru sa strujama savremenog slikarstva kod njega prevladava likovni rečnik Van Goga, Sezana, Lotea. Od 1926. su za Dobrovića Matiseova fovistička paleta i Modiglianijev linearizam putokaz u postizanju ličnih izražajnih mogućnosti.

Dela: pejzaži (Dalmacija, Venecija, Ženeva), akt, portreti (Krleža, M.Ristić, P.Dobrović)

5. juna 1974. u Beogradu je otvorena Galerija Petra Dobrovića.
Komentari

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.

© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming