|
Регистрација | Пријави се!


Христофор ЖЕФАРОВИЋ
(Сликар, графичар, издавач књига.)

Рођен: почетак 18. века јуж. Македонија
Умро: 1753. Москва

Христофор Жефаровић је био калуђер, сликар, графичар и издавач књига.

Као калуђер веома је често путовао. Живео је у Београду, Бечу и Москви.

Главно дело му је Стематографија, коју је штампао у Бечу 1741. године. Ово није његово оригинално дело, него је превод са латинског, али су значајне његове илустрације грбова балканских и европских држава , као и цртежи српских и бугарских царева, краљева и великаша. Годинама је његов рад био извор не само српске, него и бугарске хералдике.

Први уметник из редова цркве који је настојао да се ослободи од традиција био је Христифор Жефаровић. Он је 1737. године насликао фреске у манастиру Бођанима. На појединим сценама из "стварања света" дао је прве пејзаже и нагу људску фигуру у духу новије уметности.

Христофор Жефаровић, уметнички стасао на подручју балканског југа, живопише бачки манастир Бођане (1735−1737). На сценама уобличеним по правилима старе зографије – ништа више није било као некад, а на композицијама за које православна уметност дотад није знала – као да је све било препознатљиво.

Сликар је створио мултикултурално уметничко дело које далеко превазилази националне границе и представља европско културно добро. Међутим бођанско Жефаревићево сликарство Европи није познато.

Не каже се узалуд да је у Бођанима рођена српска модерна уметност.Коментари

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.

© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming