|
Registracija | Prijavi se!


Hristofor ŽEFAROVIĆ
(Slikar, grafičar, izdavač knjiga.)

Rođen: početak 18. veka juž. Makedonija
Umro: 1753. Moskva

Hristofor Žefarović je bio kaluđer, slikar, grafičar i izdavač knjiga.

Kao kaluđer veoma je često putovao. Živeo je u Beogradu, Beču i Moskvi.

Glavno delo mu je Stematografija, koju je štampao u Beču 1741. godine. Ovo nije njegovo originalno delo, nego je prevod sa latinskog, ali su značajne njegove ilustracije grbova balkanskih i evropskih država , kao i crteži srpskih i bugarskih careva, kraljeva i velikaša. Godinama je njegov rad bio izvor ne samo srpske, nego i bugarske heraldike.

Prvi umetnik iz redova crkve koji je nastojao da se oslobodi od tradicija bio je Hristifor Žefarović. On je 1737. godine naslikao freske u manastiru Bođanima. Na pojedinim scenama iz "stvaranja sveta" dao je prve pejzaže i nagu ljudsku figuru u duhu novije umetnosti.

Hristofor Žefarović, umetnički stasao na području balkanskog juga, živopiše bački manastir Bođane (1735−1737). Na scenama uobličenim po pravilima stare zografije – ništa više nije bilo kao nekad, a na kompozicijama za koje pravoslavna umetnost dotad nije znala – kao da je sve bilo prepoznatljivo.

Slikar je stvorio multikulturalno umetničko delo koje daleko prevazilazi nacionalne granice i predstavlja evropsko kulturno dobro. Međutim bođansko Žefarevićevo slikarstvo Evropi nije poznato.

Ne kaže se uzalud da je u Bođanima rođena srpska moderna umetnost.Komentari

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.

© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming