|
Регистрација | Пријави се!Оља ИВАНОВИЋ
(Сликарка, графички дизајнер, књижевница, карикатуриста, аутор фонтова)

Оља Ивановић рођена 11.03. 1988. године у Сарајеву.

Основну и средњу графичку школу, одсек: обликовање графичких производа и мастер - академске студије на Фалуктету ликовних уметности завршила у Београду и стекла звање мастер ликовних уметности - сликар.

Бави се писањем прозе, поезије, цртањем, сликањем, карикатуром, дизајном и израдом типографских фонтова слова. Као аутор нових фонтова слова ћирилице активно учествује на свим изложбама Удружења грађана КУЛТУРА ЋИРИЛИЦЕ и стално сарађује са професорима Иваном Стратимировићем, Николом Кулићем и мр Милорадом Симићем.

Нека признања и награде:

- Освојено прво место и први добитник Невенове награде "Никола Путић" за кратку лирску причу "Трава ливадкиња и трава енглескиња". Награђена прича објављена је у мојој збирци "БАСНЕ ЗА ОДРАСЛЕ И ДРУГЕ ПОУЧНЕ ПРИЧЕ" за коју су рецензију написали: мр Милорад Симић и Ђорђе Ј. Јанић, књижевник, издавач СВЕТ КЊИГЕ-Београд.
- Спомен парк Шумарице,Крагујевац. Тема конкурса је била "Доста су свету једне Шумарице". Добитник специјалне литерарне награде за оригинални рукопис "РАТНИ ДНЕВНИК ЈЕДНОГ ЂАКА". Рукопис је објавила Издавачка кућа НАРОДНА КЊИГА, Београд, рецензенти: књижевник Мирко С. Марковић и проф.Малиша Стојановић.
- Међународни фестивал деце песника Орфеј, Суботица. Освојено прво место и проглашена за апсолутног победника Песничког маратона у категорији учесника до 18 година.
- Пријатељи деце "Дечји савез", Нови Београд - Диплома за освојено прво место и награда за карикатуру "Мали Пјер".
- "Златна кацига" Крушевац, међународни конкурс хумора, сатире и карикатуре. Освојено прво место и Златна плакета у конкуренцији ученика.
- "Лењи Гаша", фестивал хумора, сатире и карикатуре, Лазаревац. Освојено прво место за портретну карикатуру и Диплому "Гашино перо" за збирку песама и карикатура "ДЕЧЈИ ПЕСНИЦИ У ПЕСМИ И СЛИЦИ". Поменуту збирку песама и карикатура објавила је Издавачка кућа СРПСКА КЊИГА- ГРАФАНПРОМЕТ, Рума, уредник Добрица Ерић.
- ДИПЛОМА Извршног већа АП Војводине додељена Ољи Ивановић за постигнуте врхунске резултате у области ликовног и литерарног стваралаштва и за допринос уређењу листа за децу "НЕВЕН", као и бројне друге награде и признања (укупно 36).
- Додељена медаља "Никола Тесла - наука и уметност имају исти корен" за заслуге на унапређењу и развоју сарадње Србије и НР Кине 18. новембра 2012. године у Београду.

Објављене књиге:

"Радости моје" - песме, Свет књиге, 1998.
"Басне за одрасле и друге поучне приче", Свет књиге, 1999.
"Ратни дневник једног ђака", Народна књига, 2001.
"Дечји песници у песми и слици", Графанпромет - Рума, 2003.
"Пекингијада", илустровано епско дело, штампано уникатних 10 примерака, 2008.

Небјављене књиге:

"Атинада - од Олимпије до Атине", легенде о играма олимпијским, 2004.
"Клетва Лазарова", трагикомична мелодрама у натури и карикатури, 2006.
"Србијо, бре", мелодрама без алтернативе, 2008.
"Кризниленд - храм бога Долара", кризне минијатуре, 2010.
"Три Тривина века", незавршени роман

Имала је 9 самосталних изложби и учествовала на неколико колективних изложби:

Невенов фестивал у Савином Селу, изложба карикатура "Дечја уста не лажу", 2000. године.
Мартон деце песника "Орфеј", Суботица, изложба темпера 2003.
Лазаревац, Фестивал хумора, сатире и карикатуре "Лењи Гаша", 2004. Изложба портрета песника
ПЕКИНГИЈАДА, обимно илустровано епско дело, обима 202 странице А4 формата у луксузном повезу,штампано за ту прилику посебно дизајнираним новим типографским писмом ћирилице, ауторизованим под именом Пекинг посвећено Играма 29. олимпијаде у Пекингу 2008, дар аутора и Олимпијског Комитета Републике Србије Олимпијском Комитету НР Кине и Мапа од 69 графика заслужних спортиста заједно уручено градоначелнику Олимпијског села у Пекингу пригодом подизања српске заставе и интонирања српске химне у Пекингу, уз присуство председника Републике Србије и чланова Олимпијског Комитета Србије. Као ауторка тим поводим је добила специјално признање Олимпијског Комитета Републике Србије за изузетан допринос промоцији спорта и уметности Србије на 29. Летњим Олимпијским играма у Пекингу 2008. године. Изложба одржана у галерији УСУФ.
"Златни Олимпијци", графика, галерија УСУФ 2008.
У галерији ПОЛИТИКЕ имала самосталну изложбу под називом ТРАГОМ СПОРТСКЕ МИСЛИ И СЛИКЕ, коју је посветила Играма 25. Универзијаде у Београду 2009. године, на којој су били изложени акварели, цртежи и карикатуре истакнутих спортиста и освајача златних медаља. За ту прилику креирала и реализовала нови фонт слова ћирилице "Универзијада", са којим су штампани проспекти и текстуални прилози.
Изложба акварела "Огледало душе", одржана у галерији "Браћа Стаменковић", 2010.
Изложба "Куд плови овај брод", посвећена Србији и Русији, одржана у галерији УСУФ 2013.
Проширена Изложба "Куд плови овај брод", посвећена Србији, Белорусији и Русији, одржана у Спортском центру "Шумице", 2013.

Члан је УЛУПУДС-а.


Интервју: 08. 02. 2016,

Коментари

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.

© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming