|
Registracija | Prijavi se!Olja IVANOVIĆ
(Slikarka, grafički dizajner, književnica, karikaturista, autor fontova)

Olja Ivanović rođena 11.03. 1988. godine u Sarajevu.

Osnovnu i srednju grafičku školu, odsek: oblikovanje grafičkih proizvoda i master - akademske studije na Faluktetu likovnih umetnosti završila u Beogradu i stekla zvanje master likovnih umetnosti - slikar.

Bavi se pisanjem proze, poezije, crtanjem, slikanjem, karikaturom, dizajnom i izradom tipografskih fontova slova. Kao autor novih fontova slova ćirilice aktivno učestvuje na svim izložbama Udruženja građana KULTURA ĆIRILICE i stalno sarađuje sa profesorima Ivanom Stratimirovićem, Nikolom Kulićem i mr Miloradom Simićem.

Neka priznanja i nagrade:

- Osvojeno prvo mesto i prvi dobitnik Nevenove nagrade "Nikola Putić" za kratku lirsku priču "Trava livadkinja i trava engleskinja". Nagrađena priča objavljena je u mojoj zbirci "BASNE ZA ODRASLE I DRUGE POUČNE PRIČE" za koju su recenziju napisali: mr Milorad Simić i Đorđe J. Janić, književnik, izdavač SVET KNjIGE-Beograd.
- Spomen park Šumarice,Kragujevac. Tema konkursa je bila "Dosta su svetu jedne Šumarice". Dobitnik specijalne literarne nagrade za originalni rukopis "RATNI DNEVNIK JEDNOG ĐAKA". Rukopis je objavila Izdavačka kuća NARODNA KNjIGA, Beograd, recenzenti: književnik Mirko S. Marković i prof.Mališa Stojanović.
- Međunarodni festival dece pesnika Orfej, Subotica. Osvojeno prvo mesto i proglašena za apsolutnog pobednika Pesničkog maratona u kategoriji učesnika do 18 godina.
- Prijatelji dece "Dečji savez", Novi Beograd - Diploma za osvojeno prvo mesto i nagrada za karikaturu "Mali Pjer".
- "Zlatna kaciga" Kruševac, međunarodni konkurs humora, satire i karikature. Osvojeno prvo mesto i Zlatna plaketa u konkurenciji učenika.
- "Lenji Gaša", festival humora, satire i karikature, Lazarevac. Osvojeno prvo mesto za portretnu karikaturu i Diplomu "Gašino pero" za zbirku pesama i karikatura "DEČJI PESNICI U PESMI I SLICI". Pomenutu zbirku pesama i karikatura objavila je Izdavačka kuća SRPSKA KNjIGA- GRAFANPROMET, Ruma, urednik Dobrica Erić.
- DIPLOMA Izvršnog veća AP Vojvodine dodeljena Olji Ivanović za postignute vrhunske rezultate u oblasti likovnog i literarnog stvaralaštva i za doprinos uređenju lista za decu "NEVEN", kao i brojne druge nagrade i priznanja (ukupno 36).
- Dodeljena medalja "Nikola Tesla - nauka i umetnost imaju isti koren" za zasluge na unapređenju i razvoju saradnje Srbije i NR Kine 18. novembra 2012. godine u Beogradu.

Objavljene knjige:

"Radosti moje" - pesme, Svet knjige, 1998.
"Basne za odrasle i druge poučne priče", Svet knjige, 1999.
"Ratni dnevnik jednog đaka", Narodna knjiga, 2001.
"Dečji pesnici u pesmi i slici", Grafanpromet - Ruma, 2003.
"Pekingijada", ilustrovano epsko delo, štampano unikatnih 10 primeraka, 2008.

Nebjavljene knjige:

"Atinada - od Olimpije do Atine", legende o igrama olimpijskim, 2004.
"Kletva Lazarova", tragikomična melodrama u naturi i karikaturi, 2006.
"Srbijo, bre", melodrama bez alternative, 2008.
"Kriznilend - hram boga Dolara", krizne minijature, 2010.
"Tri Trivina veka", nezavršeni roman

Imala je 9 samostalnih izložbi i učestvovala na nekoliko kolektivnih izložbi:

Nevenov festival u Savinom Selu, izložba karikatura "Dečja usta ne lažu", 2000. godine.
Marton dece pesnika "Orfej", Subotica, izložba tempera 2003.
Lazarevac, Festival humora, satire i karikature "Lenji Gaša", 2004. Izložba portreta pesnika
PEKINGIJADA, obimno ilustrovano epsko delo, obima 202 stranice A4 formata u luksuznom povezu,štampano za tu priliku posebno dizajniranim novim tipografskim pismom ćirilice, autorizovanim pod imenom Peking posvećeno Igrama 29. olimpijade u Pekingu 2008, dar autora i Olimpijskog Komiteta Republike Srbije Olimpijskom Komitetu NR Kine i Mapa od 69 grafika zaslužnih sportista zajedno uručeno gradonačelniku Olimpijskog sela u Pekingu prigodom podizanja srpske zastave i intoniranja srpske himne u Pekingu, uz prisustvo predsednika Republike Srbije i članova Olimpijskog Komiteta Srbije. Kao autorka tim povodim je dobila specijalno priznanje Olimpijskog Komiteta Republike Srbije za izuzetan doprinos promociji sporta i umetnosti Srbije na 29. Letnjim Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine. Izložba održana u galeriji USUF.
"Zlatni Olimpijci", grafika, galerija USUF 2008.
U galeriji POLITIKE imala samostalnu izložbu pod nazivom TRAGOM SPORTSKE MISLI I SLIKE, koju je posvetila Igrama 25. Univerzijade u Beogradu 2009. godine, na kojoj su bili izloženi akvareli, crteži i karikature istaknutih sportista i osvajača zlatnih medalja. Za tu priliku kreirala i realizovala novi font slova ćirilice "Univerzijada", sa kojim su štampani prospekti i tekstualni prilozi.
Izložba akvarela "Ogledalo duše", održana u galeriji "Braća Stamenković", 2010.
Izložba "Kud plovi ovaj brod", posvećena Srbiji i Rusiji, održana u galeriji USUF 2013.
Proširena Izložba "Kud plovi ovaj brod", posvećena Srbiji, Belorusiji i Rusiji, održana u Sportskom centru "Šumice", 2013.

Član je ULUPUDS-a.


Intervju: 08. 02. 2016,

Komentari

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.

© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming