|
Регистрација | Пријави се!Ђура ЈАКШИЋ
(сликар, песник, писац, коректор Државне штампарије)

Рођен: 27.07.1832. у Српској Црњи у Банату
Умро: 16.11.1878. у Београду

Рођен је у Српској Црњи, у свештеничкој породици. Пошто двапут бежи из трговачке школе у коју га отац уписује, завршава три разреда гимназије а потом учи сликарство у Темишвару, Бечу, Пешти, Великом Бечкереку и Минхену. Није стекао шире опште или књижевно образовање јер је сав био усредсређен на сликарство као позив и рано је почео да слика по наруџби и тако обезбеђује егзистенцију. Из Војводине прелази у Србију, учитељује по забитим селима. Немиран дух, пргав и нетрпељив, вечити бунџија- Јакшић је свуда долазио у сукоб са појединцима, друштвом, властима. Стално је премештан, отпуштан из службе, судски гоњен због свога књижевног рада или мишљења. Посљедњих година радио је као коректор Државне штампарије у Београду. Становао је у Скадарлији, која је у оно време била сиромашан део града. Тек касније постаје боемска четврт. Умро је од исцрпљености и туберкулозе у Београду 1878. године. До гробља га је испратио цео Београд.

Био је врстан сликар, најизразитији представник романтизма у српском сликарству деветнаестог века. Радио је углавном портрете, иконе и историјске композиције. Најпознатија дела су „Девојка у плавом“, „Жена са лепезом“, „Погибија Карађорђева“, „На стражи“. Његове слике налазе се данас у Народном музеју у Београду. Иако велики бунџија против власти, Јакшић је свим српским владарима исписивао химне: Милошу, Михаилу, Милану и Александру Карађорђевићу.

Ђура Јакшић је био стваралац пун страсти, маштовит и емотиван. Био је слободољубив, бунџија у родољубивој поезији, а нежан, тих и дирљив у лирским исповестима пуним бола. Најпознатије песме су биле „На Липару“, „Отаџбина“, „Падајте браћо“, „Поноћ“, „Ноћ на Горњаку“. На епском плану, упамћене су „Невеста Пивљанина Баја“, „Прве жртве“, „Мученица“, ... Јакшић је писао драме („Јелисавета“, „Станоје Главаш“ и „Сеоба Србаља“), и око четрдесет приповедака о савременом животу. Драма „Сеоба Србаља“ добила је награду Матице Српске, у износу од сто дуката. Јакшић је био стваралац актуелне слике или речи, уметник чија слава није тамнила ни једног тренутка и чије су књиге и слике стално тражене.

ЛинкКоментари

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.

© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming