|
Registracija | Prijavi se!


Đura JAKŠIĆ
(slikar, pesnik, pisac, korektor Državne štamparije)

Rođen: 27.07.1832. u Srpskoj Crnji u Banatu
Umro: 16.11.1878. u Beogradu

Rođen je u Srpskoj Crnji, u svešteničkoj porodici. Pošto dvaput beži iz trgovačke škole u koju ga otac upisuje, završava tri razreda gimnazije a potom uči slikarstvo u Temišvaru, Beču, Pešti, Velikom Bečkereku i Minhenu. Nije stekao šire opšte ili književno obrazovanje jer je sav bio usredsređen na slikarstvo kao poziv i rano je počeo da slika po narudžbi i tako obezbeđuje egzistenciju. Iz Vojvodine prelazi u Srbiju, učiteljuje po zabitim selima. Nemiran duh, prgav i netrpeljiv, večiti bundžija- Jakšić je svuda dolazio u sukob sa pojedincima, društvom, vlastima. Stalno je premeštan, otpuštan iz službe, sudski gonjen zbog svoga književnog rada ili mišljenja. Posljednjih godina radio je kao korektor Državne štamparije u Beogradu. Stanovao je u Skadarliji, koja je u ono vreme bila siromašan deo grada. Tek kasnije postaje boemska četvrt. Umro je od iscrpljenosti i tuberkuloze u Beogradu 1878. godine. Do groblja ga je ispratio ceo Beograd.

Bio je vrstan slikar, najizrazitiji predstavnik romantizma u srpskom slikarstvu devetnaestog veka. Radio je uglavnom portrete, ikone i istorijske kompozicije. Najpoznatija dela su „Devojka u plavom“, „Žena sa lepezom“, „Pogibija Karađorđeva“, „Na straži“. Njegove slike nalaze se danas u Narodnom muzeju u Beogradu. Iako veliki bundžija protiv vlasti, Jakšić je svim srpskim vladarima ispisivao himne: Milošu, Mihailu, Milanu i Aleksandru Karađorđeviću.

Đura Jakšić je bio stvaralac pun strasti, maštovit i emotivan. Bio je slobodoljubiv, bundžija u rodoljubivoj poeziji, a nežan, tih i dirljiv u lirskim ispovestima punim bola. Najpoznatije pesme su bile „Na Liparu“, „Otadžbina“, „Padajte braćo“, „Ponoć“, „Noć na Gornjaku“. Na epskom planu, upamćene su „Nevesta Pivljanina Baja“, „Prve žrtve“, „Mučenica“, ... Jakšić je pisao drame („Jelisaveta“, „Stanoje Glavaš“ i „Seoba Srbalja“), i oko četrdeset pripovedaka o savremenom životu. Drama „Seoba Srbalja“ dobila je nagradu Matice Srpske, u iznosu od sto dukata. Jakšić je bio stvaralac aktuelne slike ili reči, umetnik čija slava nije tamnila ni jednog trenutka i čije su knjige i slike stalno tražene.

LinkKomentari

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.

© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming