|
Регистрација | Пријави се!


Атанас ЈОВАНОВИЋ
(сликар, графичар, резач печата, фотограф)

Рођен: 1817. Враца, Бугарска
Умро: 1899. Београд

Анастас Јовановић је био сликар и графичар. Један од најзначајнијих српских уметника средине 19. века.

Радио је у Београду као резач печата у српској државној штампарији. До 1958. у Бечу израдио око 200 литографија приказавши у њима догађаје из српске историје и ликове знаменитих Срба.

У Београду основао први фотографски атеље. Аутор је галерије портрета знаменитих Срба прве половине 19. века. Пред његовом четвртастом кутијом са објективом стајали су, као модели, научници и уметници (Вук Караџић, Ђура Даничић, Петар Петровић Његош, Милица Стојадиновић Српкиња, Бранко Радичевић, Димитрије Аврамовић...) као и владари и државници (књаз Милош, кнез Михаило, кнегиња Јулија кнез Александар Карађорђевић, Илија Гарашанин...) али и такозвани обичан свет. Сви они овековечени су фотографским снимцима или како се то тада говорило "зракописом" - светлописом Анастаса Јовановића.

Оставио неколико акварела и низ цртежа.

Постоји нешто у вези са Јовановићем што је веома занимљиво. Наиме, као што се у већини Хичкокових филмова појављује и сам Хичкок у такозваним камео-улогама, тако и Јовановић уграђује свој лик у своје литографије, па и у литографију "Срби око певача" која је посебно важна. На њој је свој лик укомпоновао између Петра Петровића Његоша, Вука Стефановића Караџића и Бранка Радичевића.Коментари

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.

© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming