|
Registracija | Prijavi se!Atanas JOVANOVIĆ
(slikar, grafičar, rezač pečata, fotograf)

Rođen: 1817. Vraca, Bugarska
Umro: 1899. Beograd

Anastas Jovanović je bio slikar i grafičar. Jedan od najznačajnijih srpskih umetnika sredine 19. veka.

Radio je u Beogradu kao rezač pečata u srpskoj državnoj štampariji. Do 1958. u Beču izradio oko 200 litografija prikazavši u njima događaje iz srpske istorije i likove znamenitih Srba.

U Beogradu osnovao prvi fotografski atelje. Autor je galerije portreta znamenitih Srba prve polovine 19. veka. Pred njegovom četvrtastom kutijom sa objektivom stajali su, kao modeli, naučnici i umetnici (Vuk Karadžić, Đura Daničić, Petar Petrović Njegoš, Milica Stojadinović Srpkinja, Branko Radičević, Dimitrije Avramović...) kao i vladari i državnici (knjaz Miloš, knez Mihailo, kneginja Julija knez Aleksandar Karađorđević, Ilija Garašanin...) ali i takozvani običan svet. Svi oni ovekovečeni su fotografskim snimcima ili kako se to tada govorilo "zrakopisom" - svetlopisom Anastasa Jovanovića.

Ostavio nekoliko akvarela i niz crteža.

Postoji nešto u vezi sa Jovanovićem što je veoma zanimljivo. Naime, kao što se u većini Hičkokovih filmova pojavljuje i sam Hičkok u takozvanim kameo-ulogama, tako i Jovanović ugrađuje svoj lik u svoje litografije, pa i u litografiju "Srbi oko pevača" koja je posebno važna. Na njoj je svoj lik ukomponovao između Petra Petrovića Njegoša, Vuka Stefanovića Karadžića i Branka Radičevića.Komentari

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.

© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming