|
Регистрација | Пријави се!Паја ЈОВАНОВИЋ
(сликар)

Рођен: Вршац 16. јун 1859.
Умро: Беч 30.новембар 1957.

Паја Јовановић је представник академског реализма.

Прву изложбу Јовановић је приредио у Лондону 1884., са галеристом Валисом у галерији Френч, и она му отвара врата славе. Купци га обасипају поруджбинама, критичари хвале.

Највећи део живота је провео у Бечу, где је био и професор на академији.

У првој фази стваралаштва слика жанр-призоре са фолклорним темама из Црне горе и Албаније (Гуслар, Мачевање, Крвна освета), после тога велике композиције из српске историје (Сеоба Срба, Проглашење законика Цара Душана, Женидба Душанова). Од 1906. посвећује се портрету и стиче европски глас као портретиста владара, аристократа и богаташа.

Позната је анегдота да почетком прошлог века ниједна поштена српска кућа није била без неке репродукције Паје Јовановића на зиду, а да су оригинали били по иностранству. Податак по коме је Паја Јовановић насликао и нацртао око четири хиљаде дела, од којих је само десет одсто у Србији, могуће доказује веродостојност наведене анегдоте.

Неко је рекао да би сваки младић, који сматра да је уметност шарати по тек окреченим зидовима, требао да погледа ову слику пре него што направи свој "уметнички рад". Паја Јовановић је ову слику насликао када је имао 23 године.

Председник Јосип Броз Тито је 1947. године позвао великог портретисту у Бели двор на Дедињу, да га у друштву са још седам уметника портретише.

Паја Јовановић је урадио велики цртеж упознавајући се са ликом маршала, кога је први пут имао прилику да види уживо.

Тито је по неколико сати дневно позирао у маршалској униформи. Јовановић је цртеж брзо завршио и напустио двор, али се у атељеу добро намучио тражећи најбољу позу.

Сачувана су три Јовановићева портрета Тита с малим изменама. Најрепрезативнији је са стиснутом шаком ослоњеном на сто. Постоји прича да је слика била забрањена за репродуковање јер је Титова песница на Трсту.

Хермина Јовановић надимак Муни рођена Даубер је била модел Паје Јовановића, његова инспирација, његова муза.

Коришћен део текста из Водича Музеја Паје Јовановића

ЛинкКоментари

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.

© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming