|
Регистрација | Пријави се!Хермина Јовановић МУНИ
(муза Паје Јовановића)

Рођена: Будимпешта 13. март 1892.
Умрла: Беч 29. август 1972.

Хермина Јовановић надимак Муни рођена Даубер је била модел Паје Јовановића, његова инспирација, његова муза. Упознала га је 1905. у Будимпешти. Удала се за њега 27.марта 1917. у Будимпешти.

Трудила се да прати свог времешног супруга, који је био у шестој деценији живота. Он је за њу био Пигмалион, што се очитава на његовим сликама. Увек беспрекорно обучена, у хаљинама од свиле, воала, треперавих одсјаја, често мењајући фризуре за потребе уметника портретисте.

Научила је од свог Пигмалиона како да се обуче, како да седне анфас или у профилу, обнажених леђа и груди, са сликарским реквизитима на глави и у рукама, а често је позирала за акт.

Имала је идеалне пропорције тела, онакве какве је Паја усвајао на академији.

Хармонична пропорција тела, лепо лице и заводљив поглед нису промакли хедонисти какав је био Јовановић. У браку су били 40 година. Хермина је са њим провела у Београду године 1939.-1947.

Испоштовала је жељу свог супруга и тестаментом од 12.фебруара 1958. оставила Музеју града Београда најдраже уметничке радове Паје Јовановића из властите својине од 1972. године.

Монументални фомати слика које су красиле њихов дом на Londongasse 67 до Херминине смрти, данас су поново део њиховог атељеа у Музеју Паје Јовановића, који није успела да види јер је била у позним годинама, иако је то био њихов заједнички сан. Сахрањена је по својој жељи у Београду, поред Паје Јовановића, у Алеји великана на Новом гробљу.

Линк

Коментари

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.

© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming