|
Registracija | Prijavi se!Hermina Jovanović MUNI
(muza Paje Jovanovića)

Rođena: Budimpešta 13. mart 1892.
Umrla: Beč 29. avgust 1972.

Hermina Jovanović nadimak Muni rođena Dauber je bila model Paje Jovanovića, njegova inspiracija, njegova muza. Upoznala ga je 1905. u Budimpešti. Udala se za njega 27.marta 1917. u Budimpešti.

Trudila se da prati svog vremešnog supruga, koji je bio u šestoj deceniji života. On je za nju bio Pigmalion, što se očitava na njegovim slikama. Uvek besprekorno obučena, u haljinama od svile, voala, treperavih odsjaja, često menjajući frizure za potrebe umetnika portretiste.

Naučila je od svog Pigmaliona kako da se obuče, kako da sedne anfas ili u profilu, obnaženih leđa i grudi, sa slikarskim rekvizitima na glavi i u rukama, a često je pozirala za akt.

Imala je idealne proporcije tela, onakve kakve je Paja usvajao na akademiji.

Harmonična proporcija tela, lepo lice i zavodljiv pogled nisu promakli hedonisti kakav je bio Jovanović. U braku su bili 40 godina. Hermina je sa njim provela u Beogradu godine 1939.-1947.

Ispoštovala je želju svog supruga i testamentom od 12.februara 1958. ostavila Muzeju grada Beograda najdraže umetničke radove Paje Jovanovića iz vlastite svojine od 1972. godine.

Monumentalni fomati slika koje su krasile njihov dom na Londongasse 67 do Herminine smrti, danas su ponovo deo njihovog ateljea u Muzeju Paje Jovanovića, koji nije uspela da vidi jer je bila u poznim godinama, iako je to bio njihov zajednički san. Sahranjena je po svojoj želji u Beogradu, pored Paje Jovanovića, u Aleji velikana na Novom groblju.

Link

Komentari

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.

© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming