|
Регистрација | Пријави се!Милан КОЊОВИЋ
(сликар)

Рођен: Сомбор 28.01.1898.
Умро: Сомбор 20.10.1993.

Милан Коњовић је већ као гимназијалац излагао своје радове. На Академију ликовних уметности у Прагу, у класу професора Влаха Буковца се уписује 1919. године. Након два семестра студије наставља самостално. Авангардни чешки сликар Јан Зрзави га упућује на студирање Леонарда, потом одлази у Беч, да би 1923, године уследила студијска путовања у Минхен, Берлин и Дрезден. У Париз стиже са Емом Маштовском, својом каснијом супругом — коју је упознао у Прагу 1924. године и остаје до 1932. године, до свог коначног повратка у Сомбор. У Паризу постиже запажене успехе самосталним изложбама, као и учествовањем на изложбама Париских салона.

Ради пејзаже, портрете, композиције, мртве природе и интерјере. Већину мотива узима из свог родног краја. Свој сликарски темперамент изражава интезивним контрастима јарких боја и експресивним облицима (Аутопортрет, Ема с Верочком, Сунце над Бачком, Ужарена Војводина).

1985. почиње са првим варијацијама на тему визанијске уметности, и до краја 1990. настаје тридесетак дела нове »византијске фазе«,са којом се завршава Коњовићев пребогати опус од око 6000 радова, већином уља, остало су цртежи, акварели, пастели, графике, темпера, таписерије, позоришних сценографија, скица за костим, витража, мозаика и друго.

У Сомбору 1966. године отворена је Галерија »Милан Коњовић«, у којој се хронолошким поставкама и тематским изложбама презентују дела која је уметник даровао свом граду. Фонд Галерије сачињавају 1060 радова.

Линк
ВидеоКоментари

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.

© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming