|
Регистрација | Пријави се!Јаков ОРФЕЛИН
(иконописац, сликар)

Рођен: Сремски Карловци (по некима у Вуковару), средина 18.в.
Умро: Сремски Карловци, 1804.

Јаков Орфелин је сликао иконостасе у црквама у Срему и Бачкој (Гргетег, Сремски Карловци, Стапар, Парабућ). Вероватно је радио и портрете. Нпр. Познато дело „Портрет епископа Јована Шакабенте", се дуго приписивало Теодору Илићу Чешљару, али је данас све присутније мишљење да је ово дело Јакова Орфелина.

Према његовим цртежима рађени су бакрорези у "Историји" Ј.Рајића.

Његова дела имају стилска обележја барока, а у последњој фази класицизма.

Јаков Орфелин био је први сликар доследно образован на поукама бечке ликовне Академије која управо у време његовог деловања пролази кроз сложене реформе засноване на критикама барокних и прихватању просветитељских схватања.

Он је прва цртачка знања добио од стрица Захарија Орфелина, а потом је уписао студије графике. Мада се Јаков Орфелин касније посветио сликарству, рана полазишта везана за графику и Шмуцерову академију оставила су неизбрисив траг на његовим ликовним схватањима. По повратку из Беча он се окреће средњеевропским каснобарокним узорима. Мада је био мање талентован и мање оригиналан од Крачуна, њему ипак у развоју српског барокног сликарства припада место сликара којим започиње један нови период.

У српску средину просветитељство допире под утицајем просвећеног апсолутизма Хабзбуршке монархије и у вези је са терезијанско-јозефинистичким реформама црквеног и школског живота поданика аустријске империје, спроведеним између 1740. и 1780. и потом за владе Јосифа II када просвећени апсолутизам доспева до свог врхунца 1780 - 1790.

Појавом Јакова Орфелина српско сликарство добија снажну уметничку личност која преузима на себе водећу улогу у ширењу, спровођењу и учвршћивању нових естетских норми, дајући својим делом пример за углед ученицима и савременицима који су га следили и наџивели.

На традиционалној манифестацији Удружења филмских и телевизијских радника Војводине додељује се награда "Бдење Јакова Орфелина".Коментари

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.

© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming