|
Registracija | Prijavi se!Jakov ORFELIN
(ikonopisac, slikar)

Rođen: Sremski Karlovci (po nekima u Vukovaru), sredina 18.v.
Umro: Sremski Karlovci, 1804.

Jakov Orfelin je slikao ikonostase u crkvama u Sremu i Bačkoj (Grgeteg, Sremski Karlovci, Stapar, Parabuć). Verovatno je radio i portrete. Npr. Poznato delo „Portret episkopa Jovana Šakabente", se dugo pripisivalo Teodoru Iliću Češljaru, ali je danas sve prisutnije mišljenje da je ovo delo Jakova Orfelina.

Prema njegovim crtežima rađeni su bakrorezi u "Istoriji" J.Rajića.

Njegova dela imaju stilska obeležja baroka, a u poslednjoj fazi klasicizma.

Jakov Orfelin bio je prvi slikar dosledno obrazovan na poukama bečke likovne Akademije koja upravo u vreme njegovog delovanja prolazi kroz složene reforme zasnovane na kritikama baroknih i prihvatanju prosvetiteljskih shvatanja.

On je prva crtačka znanja dobio od strica Zaharija Orfelina, a potom je upisao studije grafike. Mada se Jakov Orfelin kasnije posvetio slikarstvu, rana polazišta vezana za grafiku i Šmucerovu akademiju ostavila su neizbrisiv trag na njegovim likovnim shvatanjima. Po povratku iz Beča on se okreće srednjeevropskim kasnobaroknim uzorima. Mada je bio manje talentovan i manje originalan od Kračuna, njemu ipak u razvoju srpskog baroknog slikarstva pripada mesto slikara kojim započinje jedan novi period.

U srpsku sredinu prosvetiteljstvo dopire pod uticajem prosvećenog apsolutizma Habzburške monarhije i u vezi je sa terezijansko-jozefinističkim reformama crkvenog i školskog života podanika austrijske imperije, sprovedenim između 1740. i 1780. i potom za vlade Josifa II kada prosvećeni apsolutizam dospeva do svog vrhunca 1780 - 1790.

Pojavom Jakova Orfelina srpsko slikarstvo dobija snažnu umetničku ličnost koja preuzima na sebe vodeću ulogu u širenju, sprovođenju i učvršćivanju novih estetskih normi, dajući svojim delom primer za ugled učenicima i savremenicima koji su ga sledili i nadživeli.

Na tradicionalnoj manifestaciji Udruženja filmskih i televizijskih radnika Vojvodine dodeljuje se nagrada "Bdenje Jakova Orfelina".Komentari

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.

© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming