|
Регистрација | Пријави се!Милунка САВИЋ
(Српска хероина која је учествовала у Балканским ратовима и I Светском рату.)

Рођена: Село Копривница код Јошаничке Бање, 1888
Умла: Београд, 5. октобар 1973.

У Балканским ратовима 1912-13. године борила се као добровољац – одсечене косе, преобучена у мушкарца, пријавила се уместо свог брата јединца који је требало да буде мобилисан.

Најзаслужнији што је сећање на Милунку Савић сачувано је Антоније Ђурић, аутор књиге “Солунци говоре”. О првом сусрету са њом почетком друге половине прошлог века, писао је: “Трошна кућица на Вождовцу. Осма улица број двадесет пет. Кућа Милунке Савић. У њој старица. Сама. Муж Вељко давно умро. Кћер Милена у болници. Три усвојене кћери: Зорка, Вишња и Милка – давно засновале свој породични дом…

Позивали су је на прославе јубилеја, прославе, путовања на ратишта, на гробове палих. Ишла је и сусретала своје ратне другове… На такве свечаности одлазила је у шумадијској народној ношњи. На њеним грудима блистао је ред највиших одликовања. Официри школовани у Сен Сиру, Вест Поинту, чувеним војним академијама, застајали су – гледајући је. Били су почаствовани присуством те жене, али о њој нису знали ништа. На једном свечаном пријему, пришао јој је један млађи страни пуковник и рекао:

- Мадам, одликовања која ви носите недостижна су за већину војника. Борио сам се у Другом светском рату. Али, ви сте без сумње, у своје време били храбрији. Можете ли да ми кажете свој чин?!

Милунка се осмехнула и рекла:
- Зашто не, пуковниче, ја сам – наредник…

Пуковник у белом свечаном мундиру стао је мирно… Честитао јој је, искрено… Тако су у ставу мирно пред њом били генерали и војводе, министри и дипломате. Где год се појавила, пленила је својом једноставношћу и скромношћу. Прича о њој ширила се попут пожара. Сви су желели да је упознају, проговоре коју реч, да јој честитају, да чују понешто од оних страшних успомена…”

У српску војску ступила је 1912. године и у балканским ратовима учествовала је као мушкарац Милун Савић јер у то вријеме у војсци није било жена бораца.

Носилац је војне златне Карађорђеве звијезде са мачевима, златне медаље за храброст "Милош Обилић", Легије части четвртог степена, Легије части петог степена, француског Ратног крста и споменице /Албанска споменица и споменица Солунског фронта 1915-1965/.

Посјетиоци изложбе могу да виде репродукције Милункиних породичних, личних и ратних фотографија, насталих у Тунису, Солуну и Паризу, као и одликовања која су у посједу породице.

Милунка Савић умрла је 84. години, 5. октобра 1973. године. Сахрањена је на Новом гробљу.Коментари

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.

© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming