|
Registracija | Prijavi se!Milunka SAVIĆ
(Srpska heroina koja je učestvovala u Balkanskim ratovima i I Svetskom ratu.)

Rođena: Selo Koprivnica kod Jošaničke Banje, 1888
Umla: Beograd, 5. oktobar 1973.

U Balkanskim ratovima 1912-13. godine borila se kao dobrovoljac – odsečene kose, preobučena u muškarca, prijavila se umesto svog brata jedinca koji je trebalo da bude mobilisan.

Najzaslužniji što je sećanje na Milunku Savić sačuvano je Antonije Đurić, autor knjige “Solunci govore”. O prvom susretu sa njom početkom druge polovine prošlog veka, pisao je: “Trošna kućica na Voždovcu. Osma ulica broj dvadeset pet. Kuća Milunke Savić. U njoj starica. Sama. Muž Veljko davno umro. Kćer Milena u bolnici. Tri usvojene kćeri: Zorka, Višnja i Milka – davno zasnovale svoj porodični dom…

Pozivali su je na proslave jubileja, proslave, putovanja na ratišta, na grobove palih. Išla je i susretala svoje ratne drugove… Na takve svečanosti odlazila je u šumadijskoj narodnoj nošnji. Na njenim grudima blistao je red najviših odlikovanja. Oficiri školovani u Sen Siru, Vest Pointu, čuvenim vojnim akademijama, zastajali su – gledajući je. Bili su počastvovani prisustvom te žene, ali o njoj nisu znali ništa. Na jednom svečanom prijemu, prišao joj je jedan mlađi strani pukovnik i rekao:

- Madam, odlikovanja koja vi nosite nedostižna su za većinu vojnika. Borio sam se u Drugom svetskom ratu. Ali, vi ste bez sumnje, u svoje vreme bili hrabriji. Možete li da mi kažete svoj čin?!

Milunka se osmehnula i rekla:
- Zašto ne, pukovniče, ja sam – narednik…

Pukovnik u belom svečanom mundiru stao je mirno… Čestitao joj je, iskreno… Tako su u stavu mirno pred njom bili generali i vojvode, ministri i diplomate. Gde god se pojavila, plenila je svojom jednostavnošću i skromnošću. Priča o njoj širila se poput požara. Svi su želeli da je upoznaju, progovore koju reč, da joj čestitaju, da čuju ponešto od onih strašnih uspomena…”

U srpsku vojsku stupila je 1912. godine i u balkanskim ratovima učestvovala je kao muškarac Milun Savić jer u to vrijeme u vojsci nije bilo žena boraca.

Nosilac je vojne zlatne Karađorđeve zvijezde sa mačevima, zlatne medalje za hrabrost "Miloš Obilić", Legije časti četvrtog stepena, Legije časti petog stepena, francuskog Ratnog krsta i spomenice /Albanska spomenica i spomenica Solunskog fronta 1915-1965/.

Posjetioci izložbe mogu da vide reprodukcije Milunkinih porodičnih, ličnih i ratnih fotografija, nastalih u Tunisu, Solunu i Parizu, kao i odlikovanja koja su u posjedu porodice.

Milunka Savić umrla je 84. godini, 5. oktobra 1973. godine. Sahranjena je na Novom groblju.Komentari

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.

© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming