|
Регистрација | Пријави се!Павле СИМИЋ
(сликар, иконописац)

Рођен: Нови Сад 1818.
Умро: Нови Сад, 17.01.1876.

Павле Симић је студирао на уметничкој академији у Бечу. Истицао се нарочито као портретиста (портрет Пробојчевића, Жена са белим оковратником, Мушкарац са белим прслуком, Милица Стојадиновић-Српкиња). Осликао је велики број иконостаса, углавном у Војводини (манастир Кувеждин, Николајевска црква у Новом Саду, Саборна црква у Сомбору и др.). радио и историјске композиције (Мајски сабор 1848., Илија Бирчанин предаје харач, Хаџи Рувим и Хаџи Ђера).

Представник је прелазног стилског доба између класицизма и романтизма у српском сликарству.

Слика Павла Симића „Српска народна скупштина 1. маја 1848. године“ се налази у галерији Матице српске у Новом Саду. Ово дело представља, према речима кустоса Снежане Мишић, визуелни документ најзначајнијег политичког догађаја 19.века у животу српске етније у Хабзбуршкој монархији – тренутак стварања Српске Војводине. Галерија је ову слику, за коју се дуго веровало да је уништена, прибавила за своју колекцију 1976. године путем међумузејске размене са Мађарским народним музејом и Мађарском народном галеријом у Будимпешти. Од тада, она је изложена у сталној поставци српског сликарства 19. века у којој и данас заузима централно место.
Коментари

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.

© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming