|
Регистрација | Пријави се!Љубодраг Дуци СИМОНОВИЋ
(Кошаркаш, др филозофских наука, критичар модерног спорта.)

Дуци је у јавности познат као један од најбољих кошаркаша света и као човек који 1972 напушта олимпијски тим из протеста. Сви су се договорили да напусте игру јер су били преварени, неправедно изгубивши трку за злато од стране надопингованог аутсајдера Пуерто Рика (за кога је утврђено да су барем двојица играча били допингирани а ФИБА није поништила утакмицу!). Играчи се договорили да сви напусте ове и иначе врло драматичне игре међутим једино је Дуци имао образа да одржи дату реч.

Након спортске каријере, интелектуално се изграђује, постаје магистар правних наука (није докторирао због смрти ментора), доктор филозофских наука и "прећутно", доктор из области спорта и физичког васпитања. Прећутно, због идеја које би довеле у питање институцију која би му издала ту титулу. Почиње критички да пише о дегенерацији модерног, посебно олимпијског спорта где су нечасне игре, допинг, лажи и похлепа (не само политика!), нажалост неизбежне пратиље (све бесмисленијих) Игара. Познат је др Симоновић можда још више по својој изврсној књизи "Побуна робота". Теза је да је спорт какав је данас заправо игра дрогираних робота и прљавог новца и као такав нема апсолутно никаквих веза с изворним античким начелима, а врло мало са моралним или људским вредностима.

Дела (објављена уз сагласност аутора)

ДелаКоментари

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.

© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming