|
Регистрација | Пријави се!


Сава Јовановић СИРОГОЈНО
(Народни херој са 18 година.)

Рођен: Село Трнава, 21. априла 1926.
Погинуо: Село Мравињци, мај 1944.

Јовановић Сава - Сирогојно је рођен је 21. априла 1926. године у селу Трнави, на Златибору, у породици сиромашног земљорадника.

Сава је са 15 година ступио добровољно у партизане. Приликом повлачења из Србије за Санџак, крајем новембра 1941, многи су се поколебали, али дечак Сава није.

Преживео је сва борбена искушења у току оштре зиме 1941— 1942, и ушао у састав 2. пролетерске бригаде. До краја 1942. није се много чуло о Сави, али већ тада почињу да круже приче међу пролетерима о смелом, хитром и необичном бомбашу, који се неопажено прикрадао непријатељским бункерима и уништавао их бомбама.

Једна од најзначајнијих акција коју је извео била је она на Јаворку, 1. маја 1943. године, у којој је усред дана упао међу талијанске војнике и разоружао их. Због низа таквих бомбашких подвига Сава је добио писмену похвалу од Штаба 2. пролетерске дивизије.

Због својих ратних подвига примљен је у КПЈ 1943. године, иако по статуту Партије није имао довољан број година.

Почетком маја 1944. године, у време продора 2. пролетерске дивизије у Србију, 4. батаљон у коме се налазио Сава добио је задатак да уништи упориште Руског заштитног корпуса у селу Мравињцима код планине Повлен. Сава је ишао напред, већ је било савладано непријатељско упориште, осим једне групе пред сеоском механом. Сава је пошао и тамо да неутрализује непријатеља, али га је пресекао рафал непријатељског митраљеза.

Сава Јовановић Сирогојно херојским подвизима, од којих су многи изведени на изузетан начин, постао је партизанска легенда. Он - "дете улице" израстао је у комунисту кога су сви поштовали и ценили.

Народним херојем проглашен је 24. јула 1953. године.

Коментари

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.

© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming