|
Registracija | Prijavi se!


Sava Jovanović SIROGOJNO
(Narodni heroj sa 18 godina.)

Rođen: Selo Trnava, 21. aprila 1926.
Poginuo: Selo Mravinjci, maj 1944.

Jovanović Sava - Sirogojno je rođen je 21. aprila 1926. godine u selu Trnavi, na Zlatiboru, u porodici siromašnog zemljoradnika.

Sava je sa 15 godina stupio dobrovoljno u partizane. Prilikom povlačenja iz Srbije za Sandžak, krajem novembra 1941, mnogi su se pokolebali, ali dečak Sava nije.

Preživeo je sva borbena iskušenja u toku oštre zime 1941— 1942, i ušao u sastav 2. proleterske brigade. Do kraja 1942. nije se mnogo čulo o Savi, ali već tada počinju da kruže priče među proleterima o smelom, hitrom i neobičnom bombašu, koji se neopaženo prikradao neprijateljskim bunkerima i uništavao ih bombama.

Jedna od najznačajnijih akcija koju je izveo bila je ona na Javorku, 1. maja 1943. godine, u kojoj je usred dana upao među talijanske vojnike i razoružao ih. Zbog niza takvih bombaških podviga Sava je dobio pismenu pohvalu od Štaba 2. proleterske divizije.

Zbog svojih ratnih podviga primljen je u KPJ 1943. godine, iako po statutu Partije nije imao dovoljan broj godina.

Početkom maja 1944. godine, u vreme prodora 2. proleterske divizije u Srbiju, 4. bataljon u kome se nalazio Sava dobio je zadatak da uništi uporište Ruskog zaštitnog korpusa u selu Mravinjcima kod planine Povlen. Sava je išao napred, već je bilo savladano neprijateljsko uporište, osim jedne grupe pred seoskom mehanom. Sava je pošao i tamo da neutralizuje neprijatelja, ali ga je presekao rafal neprijateljskog mitraljeza.

Sava Jovanović Sirogojno herojskim podvizima, od kojih su mnogi izvedeni na izuzetan način, postao je partizanska legenda. On - "dete ulice" izrastao je u komunistu koga su svi poštovali i cenili.

Narodnim herojem proglašen je 24. jula 1953. godine.

Komentari

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.

© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming