|
Регистрација | Пријави се!


Лукијан МУШИЦКИ
(Архимандрит, песник)

Лукијан Мушицки (Темерин, 27. јануар 1777 — Карловац, 15. март 1837), је занчајна личност нашег културног живота 19. века. Године 1802. после школовања у Новом Саду, Сегедину и Пешти закалуђерио се у манастиру Грегетегу. Неколико година је провео у Карловцима као професор богословије и грчког језика.
Једна забелешка из 1879 каже да је Мушицки 1.јула 1812. постао архимандрит у Шишатовцу, у најсиромашнијем манастиру после Ремете.
Прве године после боравка у Шишатовцу Мушицки изврши знатне поправке, а и сазида нову ракиџиницу, велики и леп чардак и друге економске зграде. За своје замашне захвате ангажовао је мајстора Шмигиндера, искусног зидара из Новог Сада. Да би унапредио економију нови архимандрит је купио виноград зван Капетановац, исплатио воденицу звану Сарајлинка и посадио шљивик од 400 дрвета.
Због свега овога знатно се задужио, па га митрополит између 1813. и 1815. стално опомиње. Идеје Мушицког о унапређењу манастира нису могле да се остваре без великих улагања, па се до 1820. дуг попео на позамшну суму од 18.000 форинти шајна.. Мушицки се све време боравка у Шишатовцу жалио да нема никакве подршке, ни помоћи, нити да против укорењеног шлендриана и нерада може ишта да учини. Митрополија је осудила његов рад што је без питања подизао онолике зграде и 22.августа 1820. године одузеше му управу и одредише му 54форинте шајна на годину.
Чињеница је да је Мушицки учинио за манастир више но ико пре њега и то не смо што га је из жалосног стања запуштености извукао већ и што је од њега створио један од јаких центара културе. Он је у тај посао унео пуно елана и самопрегора о чему пише: Да сам за први осам година само као владика какав само кроз прозор надгледао манастирско доба, да сам се тек по лепим собама шетао, н би ја ни за 20 година посвршавао. Ја сам се за осам година и дан и ноћ старао, мучио, одио по ветру и киши, по сунцу, по роси пењао се на брда силазио у долине обилазећи шуме и винограде, а сад други седи на столици и из готова исплаћује.
У белешкама насталим у то време, или нешто касније, наводи се да с трошкови манастира били знатно увећани и због виђених гостију које је Мушицки радо примао и чији је боравак у овој средини оставио трага. Уз то Мушицки је помагао и сиротињу, записано је да је 1813. из манастира у Мартинце послао пуна тарна кола леба избеглој нејачи из Србије, а да је исо тако и Рватима који су 1815. гомилама пролазили леб делио.
Боравак овог знаменитог човека свакако је најзначајнији због његове културне делатности. У Шишатовцу је настала његова збирка песама Харфа шишатовачка, аводио је и веома богату и пажње вредну преписку са знаменитим људима, међу којима у били Шафарик, Вук Караџић, Стратимировић, Гершић и руски писац Александар Тургењев.
Док је био архимандрит у Шишатовцу Мушицки је скупио знамениту збирку старог новца чији је попис остао забележен у летопису Матице српске из 1879. године. Каже се да је у збирци било 788 комада римског новца од чега са ликом императора римских 777, са ликом царице 6, са ликом рођака царске породице 3, а из времена републике 2, затим средњовековног новца 21 комад, посебно турског 10 комада и новаца из 18.века 40 комада, све у свему 859 комада.
Оваква једна значајнаи свестрана личност оставила је дубок траг на средину у којој је бораила. Осам година није мало, а узевши у обзир да је то време Мушицки провео у интезивном раду, довољно да да печат једном дужем периоду, и да посебно обогати традицију фрушкогорских манастира, на првом месту Шишатовца.

Линк

Коментари

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.

© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming