|
Registracija | Prijavi se!Srđan ALEKSIĆ
(Umro je vršeći svoju ljudsku dužnost.)

Srđan Aleksić je bio bosanskohercegovački Srbin iz Trebinja kojeg su ubili vojnici Vojske Republike Srpske jer je branio svog sugrađanina Bošnjaka od batinanja. Preminuo je 27. januara 1993. godine.

Srđan Aleksić je bio bosanskohercegovački Srbin, rođen u Trebinju. Otac Rade je bio košarkaški trener. Vaspitavao ga je, u skladu sa porodičnom tracijom, da u svakom čoveku vidi samo čoveka, da ga razlikuje samo po poštenju, po dobroti, po znanju. Majka mu je rano umrla, a brat poginuo u udesu motornim zmajem, iznad Petrovog polja, u blizini Trebinja.

Srđan se amaterski bavio glumom za šta je dobio i više nagrada, a nastavio je glumiti i u toku Rata u Bosni i Hercegovini, u predstavi San ratne noći. Takođe je bio pionirska plivačka nada tadašnje Jugoslavije. Bio je juniorski rekorder u plivanju.

21. januara 1993. godine u gradu Dučića i Leotara - Trebinju jedan Srđan ustao je u odbranu jednog Alena. Srđan Aleksić, pripadnik Vojske Republike Srpske, protiv sebe je imao nekoliko pripadnika te iste vojske kojoj je i sam pripadao. Pretukli su ga, pao je u komu i preminuo šest dana kasnije.

On je premlaćen jer je pokušao da zaštiti svog komšiju, Bošnjaka Alena Glavovića, koga su tukli pijani vojnici. Svoju hrabrost i čovečnost platio je životom. Vojnici su sav svoj gnev preusmerili na Aleksića. Tukli su ga nemilosrdno kundacima sve dok nije pao u komu, iz koje se nije više probudio. Posle šest dana umro je na Savindan, u 27. godini.

Jedan od napadača na Srđana je poginuo tokom rata, dok su ostali osuđeni na 28 meseci zatvora. Alen Glavović danas živi u Švedskoj, oženjen je i ima dvoje dece. Svake godine posećuje Trebinje, grob Srđana i njegovog oca.

Srđanu Aleksiću je posthumno dodeljena Povelja Helsinškog komiteta za ljudska prava u Bosni i Hercegovini. Ulica Velikih drveta u Sarajevu je petnaest godina nakon Srđanove smrti nazvana po njegovom imenu. U obrazloženju je navedeno: Bez ljudi kao što je Srđan Aleksić i njihovih herojskih djela, čovjek bi izgubio nadu u ljudskost a bez nje naš život ne bi imao smisla.

Prolaz koji spaja Zmaj Jovinu i Ulicu Ilije Ognjanovića u Novom Sadu je nazvan po Srđanu Aleksiću, a na ulazu u pasaž je otkrivena spomen ploča u njegovu čast. Godine 2007, Radio-televizija Srbije je snimila i emitovala dokumentarni film o Srđanu Aleksiću pod nazivom: Srđo.

Trebinjsko pozorište Slovo, čiji je Aleksić bio član za života, izvelo je 28. decembra 2008. predstavu Epilog u njegovo sećanje. Predstavu je režirao Predrag Ćurić, a ulogu Srđana Aleksića igrao je Al-Drubi Kristijan, mladi glumac iz Srbije.

Predsednik Republike Srbije Boris Tadić je 14. februara 2012. godine posthumno odlikovao Srđana Aleksića zlatnom medaljom za hrabrost Miloš Obilić za ispoljenu hrabrost i delo ličnog herojstva.

Dana 25. februara 2013. premijerno je izveden igrani film posvećen Srđanu Aleksiću pod nazivom Krugovi.

Link
Video

Komentari

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.

© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming